Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen krijgt digitale munt als beloning voor klussen

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 15:29

Heerlen krijgt een eigen digitale munt waarmee burgers worden beloond voor het doen van klussen in hun eigen buurt.

Met dit zogeheten ‘t Heerlens heitje kunnen zij vervolgens betalen bij Heerlense ondernemers die zich hebben aangesloten bij dit initiatief.

Digitale munt
Volgens wethouder Charles Claessens (CDA) is Heerlen de eerste gemeente in Europa die een digitale munt voor dit doel gebruikt. Het is de bedoeling dat op 20 maart een proef begint met ‘t heitje in de GMS-wijk en Heerlen-centrum In het derde kwartaal moet de aanpak dan worden uitgebreid naar andere wijken.

Innovatie
Daarbij geldt vanzelfsprekend dat de coronacrisis dat tijdpad ook mogelijk moet maken. Anders volgt de introductie van ‘t heitje wat later. "Met dit concept stimuleren de gemeente en haar projectpartners op innovatieve wijze zowel burgerparticipatie als de lokale economie", aldus wethouder Claessens. "Samen met inwoners en ondernemers houden we zo onze stad schoon, leefbaar en aantrekkelijk."

App
De munt werkt via een app. Inwoners kunnen op die manier kenbaar maken dat ze een klus willen uitvoeren, zoals het opknappen van een bankje. De daarmee verdiende heitjes komen in een digitale portemonnee in de app. Van daaruit kunnen ze worden besteed bij lokale ondernemers, bijvoorbeeld om iets te kopen of een avondje uit.

Uitzoekwerk
De introductie van ‘t heitje heeft even geduurd omdat het flink wat uitzoekwerk kostte. Zowel als technisch als juridisch gebied maar ook wat betreft belastingen. Want voorkomen moest worden dat mensen alsnog een aanslag van de belastingdienst kregen voor de heitjes. Maar daar is nu een oplossing voor gevonden, zegt wethouder Claessens. "Nagenoeg niemand zal er last van hebben. De belastingdienst heeft zich zeer constructief opgesteld", zo Claessens. "Ze zijn de laatste tijd heel negatief in het nieuws door de toeslagenaffaire. Maar ze hebben zich nu in Limburg van een heel andere kant laten zien."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen