Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen krijgt digitale munt als beloning voor klussen

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 15:29

Heerlen krijgt een eigen digitale munt waarmee burgers worden beloond voor het doen van klussen in hun eigen buurt.

Met dit zogeheten ‘t Heerlens heitje kunnen zij vervolgens betalen bij Heerlense ondernemers die zich hebben aangesloten bij dit initiatief.

Digitale munt
Volgens wethouder Charles Claessens (CDA) is Heerlen de eerste gemeente in Europa die een digitale munt voor dit doel gebruikt. Het is de bedoeling dat op 20 maart een proef begint met ‘t heitje in de GMS-wijk en Heerlen-centrum In het derde kwartaal moet de aanpak dan worden uitgebreid naar andere wijken.

Innovatie
Daarbij geldt vanzelfsprekend dat de coronacrisis dat tijdpad ook mogelijk moet maken. Anders volgt de introductie van ‘t heitje wat later. "Met dit concept stimuleren de gemeente en haar projectpartners op innovatieve wijze zowel burgerparticipatie als de lokale economie", aldus wethouder Claessens. "Samen met inwoners en ondernemers houden we zo onze stad schoon, leefbaar en aantrekkelijk."

App
De munt werkt via een app. Inwoners kunnen op die manier kenbaar maken dat ze een klus willen uitvoeren, zoals het opknappen van een bankje. De daarmee verdiende heitjes komen in een digitale portemonnee in de app. Van daaruit kunnen ze worden besteed bij lokale ondernemers, bijvoorbeeld om iets te kopen of een avondje uit.

Uitzoekwerk
De introductie van ‘t heitje heeft even geduurd omdat het flink wat uitzoekwerk kostte. Zowel als technisch als juridisch gebied maar ook wat betreft belastingen. Want voorkomen moest worden dat mensen alsnog een aanslag van de belastingdienst kregen voor de heitjes. Maar daar is nu een oplossing voor gevonden, zegt wethouder Claessens. "Nagenoeg niemand zal er last van hebben. De belastingdienst heeft zich zeer constructief opgesteld", zo Claessens. "Ze zijn de laatste tijd heel negatief in het nieuws door de toeslagenaffaire. Maar ze hebben zich nu in Limburg van een heel andere kant laten zien."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen