Overslaan en naar de inhoud gaan

'Heerlen krijgt als tweede gemeente het meest van Rijk'

Geplaatst opmaandag 21 december 2020 - 10:12

De gemeente Heerlen ontvangt als tweede gemeente van Nederland het meeste geld van de Rijksoverheid om haar taken te kunnen uitvoeren.

Dat staat in de nieuwe Atlas van de rijksuitkeringen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die maandag is gepubliceerd.

Gemiddeld ontvangen gemeenten per inwoner 2162 euro van het Rijk, becijferde het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden van de RUG. In totaal gaat het jaarlijks om 39 miljard euro.

Vlissingen koploper, Heerlen nummer twee
Het hoogste uitkeringsbedrag per inwoner wordt echter ontvangen door Vlissingen, namelijk 3998 euro. Dat is bijna 85 procent meer dan het landelijk gemiddelde dat 2162 euro bedraagt. Hiermee komt Heerlen (3672 euro) op nummer twee te staan. Rotterdam volgt met 3522 euro.

Lokale belasting
Gemeenten die het minst krijgen zijn naast Bloemendaal ook Blaricum en Midden-Delfland. "Grotere gemeenten en gemeenten in het noorden van het land krijgen naar verhouding veel geld van het Rijk", aldus de onderzoekers. "Van welvarende gemeenten verwacht het Rijk dat ze weinig kosten hebben en dat ze zelf meer geld kunnen binnenhalen via de lokale belasting."

Gemiddeld dekken gemeenten 17 procent van hun uitgaven uit lokale heffingen. Het Rijk is met ruim 60 procent de belangrijkste financier van gemeenten. Een deel van het geld is vrij besteedbaar, een kleiner deel is gereserveerd voor uitgaven aan een specifiek doel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen