Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen koopt grond voor route langs zilverzandgroeves

Geplaatst opdinsdag 8 juni 2021 - 23:58

De gemeente Heerlen heeft grond gekocht om de uitvoering van het project Rondje Groeves te verzekeren.

Dat is een wandel- en fietsroute waarbij de groeves waar zilverzand wordt gewonnen in Heerlen-Noord, Sibelco en Quaedvlieg-Beaujean met elkaar verbonden worden.

Fraai uitzicht
"Met uitkijkpunten krijgen de wandelaars en fietsers een fraai zicht op het groevengebied", aldus wethouder Loek Damen (Ouderen Partij Heerlen, OPH). "Het Rondje Groeves maakt het mogelijk de verandering van het gebied van dichtbij te ervaren en laat eveneens de rijke historie van mijnbouw en delfstoffenwinning zien. Het maakt de groeves zichtbaar, ook wanneer er nog ontgrondingen plaatsvinden."

De route kruist op twee punten ook de Leisure Lane. Dat is een toeristisch fietspad door Parkstad.

Zeer redelijke prijs
De gemeente Heerlen betaalt 80.000 euro voor de grond met een oppervlakte van 55.000 vierkante meter. Volgens wethouder Damen is deze prijs lager dan de normale tarieven en dus zeer redelijk.

Bijzonder cultureel erfgoed
Rondje Groeves is een sleutelproject van de Internationale Bau Ausstellung (IBA). Daarbij gaat het om een vernieuwende bouwkundige projecten die de (economische) structuur van Parkstad moeten versterken. "De groeves zijn net als de Mijnsteenberg van de voormalige Oranje Nassau IV-mijn, bijzonder cultureel erfgoed", stelt wethouder Damen. "Met Rondje Groeves wordt het gebied ontsloten voor het grote publiek en kan het beleefd worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen