Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen houdt kritisch rapport over CBS-gebouw achter

Geplaatst opvrijdag 9 februari 2018 - 17:06

De gemeente Heerlen heeft een kritisch rapport over de verkoop van het voormalige CBS-kantoor jarenlang achtergehouden.

Uit het rapport blijkt dat het voormalige pand van het Centraal Bureau voor de Statistiek is verkocht in strijd met wettelijke regels en de beginselen van behoorlijk bestuur. Dat meldt NRC Handelsblad. De gemeente verkocht het pand in 2012.

Creatieve broedplaats
Het voormalige pand werd door de rijksoverheid voor 464.000 euro verkocht aan de gemeente. Dezelfde dag werd het pand voor precies hetzelfde bedrag verkocht aan een projectontwikkelaar. Die beloofde het pand om te bouwen tot een creatieve broedplaats. Omdat het bedrijf het aankoopbedrag niet kon betalen, verstrekte de gemeente een lening.

Ambtenaar was adviseur
Uit een reconstructie van NRC blijkt dat de ambtenaar die de verkoop afhandelde eerder adviseur was van de projectontwikkelaar. De betrokken ambtenaar, tegenwoordig waarnemend gemeentesecretaris Dorthe Schipperheijn, verzweeg dit.

Niet transparant
De gemeente liet in 2012 al onderzoek doen naar de verkoop van het pand. Uit het rapport blijkt dat de keuze voor de projectontwikkelaar niet transparant was. De conclusie is dat "niet volledig werd voldaan aan eigen regels, normen en routines en dat niet alle besluiten geheel conform wettelijke regels en beginselen van behoorlijk bestuur zijn genomen".

La
Het kritische rapport is daarna in een la beland in het Heerlense stadhuis. De gemeenteraad heeft het stuk nooit ontvangen. Volgens de gemeente is het feitenonderzoek niet naar de raad gestuurd omdat het een opdracht was van de algemeen directeur en geen opdracht van het college, zo schrijft NRC.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen