Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen heeft meeste eenoudergezinnen

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 9:19

In Heerlen en Rotterdam wonen de meeste eenoudergezinnen. Het gaat in de Limburgse gemeente om drie op de tien kinderen die in een gezin met één ouder wonen.

Dat is nagenoeg twee keer meer dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Gescheiden ouders
Eenoudergezinnen ontstaan door partners die uit elkaar gaan of als gevolg van overlijden. In sommige gevallen hebben de ouders van het kind nooit onder een dak gewoond.

Geen verklaring
Het CBS heeft geen verklaring voor het feit dat Heerlen met 28,7 procent het hoogste aantal eenoudergezinnen heeft. Omliggende steden als Kerkrade (24,7 procent), Brunssum (22,1 procent) en Landgraaf (21 procent) steken ook boven het landelijk gemiddelde uit.

Armoede
De Heerlense wethouder Peter van Zutphen laat aan L1 weten niet verbaasd te zijn over de cijfers. "We hebben in Heerlen te kampen met armoede onder kinderen." Volgens de wethouder hebben eenoudergezinnen vaak te maken met armoede. "Het is een oorzaak van armoede". Maatregelen nemen om scheidingen tegen te gaan is volgens van Zutphen niet mogelijk. Wel heeft de gemeente begin dit jaar een echtscheidingsloket geopend. "We hebben dit gedaan om de gevolgen in te perken en om vechtscheiding te voorkomen", aldus Van Zutphen.

Zorgen
Pedagoog Ingeborg Dijkstra maakt zich zorgen. "Veel eenoudergezinnen hebben te kampen met armoede", zegt Dijkstra. Vooral op de lange termijn is aantoonbaar dat deze armoede voor veel problemen zorgt. "Je ziet dat kinderen die opgroeien in armoede minder kansen in het onderwijs hebben, ongezonder zijn en soms sociaal buitengesloten worden, omdat ze niet mee kunnen doen aan andere activiteiten", aldus Dijkstra.

Video: L1

Laagste
Nederweert heeft met 8,7 procent het laagste percentage eenoudergezinnen van Limburg en valt daarmee onder het landelijk gemiddelde.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen