Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen: Geld voor live-uitzendingen carnaval en wagenhal

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 15:52

De gemeente Heerlen gaat ieder jaar 20.000 euro bijdragen aan het uitzenden van carnavalsoptochten op televisie en via social media. Daarnaast gaat er 30.000 euro naar een tweede hal waar carnavalswagens gebouwd en gestald kunnen worden.

Dat maakte de gemeente bekend. De financiering is voor een periode van vijf jaar vastgelegd.

Uitstraling
Na overleg met de drie stadscarnavalsverenigingen Winkbülle, Carnavals Comité Hoensbroek (CCH) en de Bokkeriejesj besloot het college om structureel geld vrij te maken voor live-registratie van de optochten. "Wij zijn blij met de uitstraling van de carnavalsoptochten die door de uitzendingen van de regionale televisie en door de inzet van sociale media zelfs wereldwijd bekeken kunnen worden", stelt het gemeentebestuur.

Heikel thema
De financiering van carnaval is een jaarlijks terugkerend puntje van discussie. Vooral de extra bijdrage voor de uitzending van de optocht van Heerlen op L1 was een heikel thema. De carnavalsverenigingen vroegen jaarlijks een bijdrage van de gemeente voor de registratie. Het geld is bestemd voor de live-uitzending van de optocht van Heerlen op de regionale tv en streaming van de optochten van Heerlerheide en Hoensbroek op social media.

Wagenbouwers
De gemeente Heerlen geeft daarnaast jaarlijks 30.000 euro subsidie voor een tweede hal voor wagenbouwers. De extra hal is nodig omdat de huidige loods aan de Wijngaardsweg in De Koumen te klein is geworden.

Grote behoefte
Uit een inventaris van stichting Carnavalsloods Parkstad blijkt dat de behoefte aan ruimte voor wagenbouwers groot is. Op dit moment zijn er 45 partijen in Heerlen die ruimte willen huren voor het bouwen en stallen van hun wagen, waaronder veel clubs die al langdurig op de wachtlijst staan. Dat komt omdat er nauwelijks verloop is.

Extra loods
Om de wachtlijst weg te werken, wil de stichting een extra loods op de Schelsberg betrekken. Dat kan alleen met financiële steun van de gemeente. Omdat de gemeente van mening is dat carnaval van groot belang is voor de cultuur, stelt het nu jaarlijks geld voor de huur ter beschikking. De overige 25.000 euro die nodig zijn, moeten de gebruikers zelf betalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen