Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen: Geld voor live-uitzendingen carnaval en wagenhal

Geplaatst opdinsdag 5 november 2019 - 15:52

De gemeente Heerlen gaat ieder jaar 20.000 euro bijdragen aan het uitzenden van carnavalsoptochten op televisie en via social media. Daarnaast gaat er 30.000 euro naar een tweede hal waar carnavalswagens gebouwd en gestald kunnen worden.

Dat maakte de gemeente bekend. De financiering is voor een periode van vijf jaar vastgelegd.

Uitstraling
Na overleg met de drie stadscarnavalsverenigingen Winkbülle, Carnavals Comité Hoensbroek (CCH) en de Bokkeriejesj besloot het college om structureel geld vrij te maken voor live-registratie van de optochten. "Wij zijn blij met de uitstraling van de carnavalsoptochten die door de uitzendingen van de regionale televisie en door de inzet van sociale media zelfs wereldwijd bekeken kunnen worden", stelt het gemeentebestuur.

Heikel thema
De financiering van carnaval is een jaarlijks terugkerend puntje van discussie. Vooral de extra bijdrage voor de uitzending van de optocht van Heerlen op L1 was een heikel thema. De carnavalsverenigingen vroegen jaarlijks een bijdrage van de gemeente voor de registratie. Het geld is bestemd voor de live-uitzending van de optocht van Heerlen op de regionale tv en streaming van de optochten van Heerlerheide en Hoensbroek op social media.

Wagenbouwers
De gemeente Heerlen geeft daarnaast jaarlijks 30.000 euro subsidie voor een tweede hal voor wagenbouwers. De extra hal is nodig omdat de huidige loods aan de Wijngaardsweg in De Koumen te klein is geworden.

Grote behoefte
Uit een inventaris van stichting Carnavalsloods Parkstad blijkt dat de behoefte aan ruimte voor wagenbouwers groot is. Op dit moment zijn er 45 partijen in Heerlen die ruimte willen huren voor het bouwen en stallen van hun wagen, waaronder veel clubs die al langdurig op de wachtlijst staan. Dat komt omdat er nauwelijks verloop is.

Extra loods
Om de wachtlijst weg te werken, wil de stichting een extra loods op de Schelsberg betrekken. Dat kan alleen met financiële steun van de gemeente. Omdat de gemeente van mening is dat carnaval van groot belang is voor de cultuur, stelt het nu jaarlijks geld voor de huur ter beschikking. De overige 25.000 euro die nodig zijn, moeten de gebruikers zelf betalen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen