Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen is eerste Nederlandse Bokkenrijdersgemeente

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 6:00

Heerlen krijgt als eerste Nederlandse gemeente de eretitel Bokkerijdersgemeente uitgereikt van het Bokkenrijdersgenootschap.

De titel wordt uiteindelijk aan 35 gemeenten toegekend. Doel van de erkenning is om de legende van de Bokkenrijders levend te houden. Volgens de legende gaat het om een rondtrekkende bende uit de 18e eeuw die onder meer actief was in Zuid-Limburg.

Kasteel
Bij Kasteel Hoensbroek wordt donderdag de
Bokkenrijdersvlag gehesen door de burgemeester van Heerlen, en een afgevaardigde van het genootschap. Ook wordt er verteld over de relatie tussen het kasteel en de plunderende roversbende.

Gevangen
"Bokkenrijders uit de omgeving van Hoensbroek hebben in het kasteel gevangen gezeten en zijn er veroordeeld. Ook zijn veel van hen in die regio geëxecuteerd", zegt Bokkenrijdersdeskundige Frits Schoonbrood. Hij geeft 's avonds een lezing over de Bokkenrijders. Is het een legende, een mythe of toch werkelijkheid?

11 mei
De eretitel
Bokkerijdersgemeente wordt niet toevallig op 11 mei uitgereikt aan Heerlen. Op 11 mei 1772 werd vermeend leider van de Bokkenrijders, Joseph Kerkhoffs, ter dood veroordeeld en opgehangen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

brief Prinses Juliana - 11 okt 2019
Afvaldienst stuit op oude brief Prinses Juliana
Jaar van de Mijnen krijgt een vervolg
Beeld Bokkenrijder in Maaseik
Vrijwilligers gezocht voor Bokkenrijdersfilm
Inbraak bij showband in Hoensbroek: drums en sousafoon weg
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen