Overslaan en naar de inhoud gaan

Heerlen is eerste Nederlandse Bokkenrijdersgemeente

Geplaatst opdonderdag 11 mei 2017 - 6:00

Heerlen krijgt als eerste Nederlandse gemeente de eretitel Bokkerijdersgemeente uitgereikt van het Bokkenrijdersgenootschap.

De titel wordt uiteindelijk aan 35 gemeenten toegekend. Doel van de erkenning is om de legende van de Bokkenrijders levend te houden. Volgens de legende gaat het om een rondtrekkende bende uit de 18e eeuw die onder meer actief was in Zuid-Limburg.

Kasteel
Bij Kasteel Hoensbroek wordt donderdag de
Bokkenrijdersvlag gehesen door de burgemeester van Heerlen, en een afgevaardigde van het genootschap. Ook wordt er verteld over de relatie tussen het kasteel en de plunderende roversbende.

Gevangen
"Bokkenrijders uit de omgeving van Hoensbroek hebben in het kasteel gevangen gezeten en zijn er veroordeeld. Ook zijn veel van hen in die regio geëxecuteerd", zegt Bokkenrijdersdeskundige Frits Schoonbrood. Hij geeft 's avonds een lezing over de Bokkenrijders. Is het een legende, een mythe of toch werkelijkheid?

11 mei
De eretitel
Bokkerijdersgemeente wordt niet toevallig op 11 mei uitgereikt aan Heerlen. Op 11 mei 1772 werd vermeend leider van de Bokkenrijders, Joseph Kerkhoffs, ter dood veroordeeld en opgehangen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

brief Prinses Juliana - 11 okt 2019
Afvaldienst stuit op oude brief Prinses Juliana
Jaar van de Mijnen krijgt een vervolg
Beeld Bokkenrijder in Maaseik
Vrijwilligers gezocht voor Bokkenrijdersfilm
Beeld Bokkenrijder in Maaseik
Herstart productie Bokkenrijdersfilm na coronapandemie
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen