Overslaan en naar de inhoud gaan

Heemkundevereniging wil Lull terug op de kaart

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 13:58

Het Historisch Platform Venray wil dat het gehucht Lull bij Venray weer zichtbaar wordt.

Dat zegt Harry Strijbos van de heemkundeclub in de L1 Nieuwsshow.

Schaamte
Waar nu de wijken Landweert en Antoniusveld liggen, lag eeuwenlang het plaatsje Lull. Toen er in de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds meer mensen uit het noorden van het land in Venray gingen wonen, heeft de gemeenteraad uit schaamte besloten de plaatsnaam te schrappen.

Kabbelen
"Het is een opvallende plaatsnaam met een historische betekenis", zegt Strijbos. "Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er is maar één mogelijke betekenis." Volgens hem is het een oud Germaans woord dat zoiets betekent als het kabbelen van een beekje. Kortom, eigenlijk niks om je voor te schamen.

Historisch belang
Strijbos hoopt dan ook dat Lull weer op de kaart komt te staan. Wat hem betreft hoeft het plaatsnaambord niet terug. Vanwege het historisch belang zou hij liever een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt iets voor."

Nog geen beslissing
De gemeente laat in een reactie weten dat ze het verzoek om een bord te plaatsen op dit moment in overweging heeft. Er is nog geen beslissing genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen