Overslaan en naar de inhoud gaan

Heemkundevereniging wil Lull terug op de kaart

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 13:58

Het Historisch Platform Venray wil dat het gehucht Lull bij Venray weer zichtbaar wordt.

Dat zegt Harry Strijbos van de heemkundeclub in de L1 Nieuwsshow.

Schaamte
Waar nu de wijken Landweert en Antoniusveld liggen, lag eeuwenlang het plaatsje Lull. Toen er in de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds meer mensen uit het noorden van het land in Venray gingen wonen, heeft de gemeenteraad uit schaamte besloten de plaatsnaam te schrappen.

Kabbelen
"Het is een opvallende plaatsnaam met een historische betekenis", zegt Strijbos. "Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er is maar één mogelijke betekenis." Volgens hem is het een oud Germaans woord dat zoiets betekent als het kabbelen van een beekje. Kortom, eigenlijk niks om je voor te schamen.

Historisch belang
Strijbos hoopt dan ook dat Lull weer op de kaart komt te staan. Wat hem betreft hoeft het plaatsnaambord niet terug. Vanwege het historisch belang zou hij liever een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt iets voor."

Nog geen beslissing
De gemeente laat in een reactie weten dat ze het verzoek om een bord te plaatsen op dit moment in overweging heeft. Er is nog geen beslissing genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen