Overslaan en naar de inhoud gaan

Heemkundevereniging wil Lull terug op de kaart

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 13:58

Het Historisch Platform Venray wil dat het gehucht Lull bij Venray weer zichtbaar wordt.

Dat zegt Harry Strijbos van de heemkundeclub in de L1 Nieuwsshow.

Schaamte
Waar nu de wijken Landweert en Antoniusveld liggen, lag eeuwenlang het plaatsje Lull. Toen er in de jaren zeventig van de vorige eeuw steeds meer mensen uit het noorden van het land in Venray gingen wonen, heeft de gemeenteraad uit schaamte besloten de plaatsnaam te schrappen.

Kabbelen
"Het is een opvallende plaatsnaam met een historische betekenis", zegt Strijbos. "Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er is maar één mogelijke betekenis." Volgens hem is het een oud Germaans woord dat zoiets betekent als het kabbelen van een beekje. Kortom, eigenlijk niks om je voor te schamen.

Historisch belang
Strijbos hoopt dan ook dat Lull weer op de kaart komt te staan. Wat hem betreft hoeft het plaatsnaambord niet terug. Vanwege het historisch belang zou hij liever een informatiebord willen. "Het plaatsje werd al in de veertiende eeuw genoemd. Lull had marktrechten, dus het stelde echt iets voor."

Nog geen beslissing
De gemeente laat in een reactie weten dat ze het verzoek om een bord te plaatsen op dit moment in overweging heeft. Er is nog geen beslissing genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen