Overslaan en naar de inhoud gaan

'Heel veel ouderen hebben onnodig in isolement gezeten'

Geplaatst opvrijdag 5 juni 2020 - 20:55

"Ouderen hadden best bezoek kunnen ontvangen de afgelopen maanden", zegt Liane van den Haan, algemeen directeur van de ANBO, een belangenorganisatie voor ouderen in Nederland.

Den Haan deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Ze komt tot die conclusie na een gesprek met Jaap van Dissel van het RIVM.

Advies
Den Haan was donderdag aanwezig bij de technische briefing in de Tweede Kamer en ging met Van Dissel in gesprek: "Het frustreerde ons dat 70-plussers over een kam werden geschoren, want tachtig procent van die 70-plussers is gewoon vitaal", aldus Den Haan. "Eerst was beperkt bezoek nog toegestaan, maar daarna mocht er helemaal geen bezoek komen. Mijn mening is dat heel veel mensen zich onnodig in een thuis isolement hebben gezet, omdat je met de maatregelen van het RIVM, zoals de 1,5 meter afstand en handen wassen, makkelijk in de tuin kan zitten. Jaap van Dissel zei toen: 'Dat had zeker gekund. Het is maar een advies'. Daaruit kun je concluderen dat ouderen onnodig thuis in isolement hebben gezeten."

Video: L1

Risicogroep
De maatregelen hadden niet gekoppeld moeten worden aan een leeftijd: "Je kunt niet zomaar alle 70-plussers als een risicogroep wegzetten. Als je diabetes hebt en je bent 40 behoor je ook tot de risicogroep. Natuurlijk is het wel zo dat mensen ouder dan zeventig iets kwetsbaarder zijn en onderliggend lijden hebben. Maar heel veel mensen hebben dat ook niet en die kunnen met RIVM-maatregelen best bezoek ontvangen. Het is angst voor de angst en dat is onnodig."

Tweede golf
Bij een eventuele nieuwe corona golf wil Den Haan het anders gaan aanpakken: "We verwachten een tweede corona golf en daarom heb ik met Jaap van Dissel afgesproken dat we op een andere manier gaan communiceren met de doelgroep ouderen."

Sociale contacten
Het gebrek aan sociale contacten heeft er volgens Den Haan in ieder geval voor gezorgd dat sommige ouderen het niet meer zagen zitten: "Het is veel voorgekomen dat we mensen hebben moeten doorverbinden met 113 of specialistische hulp hebben moeten aanbieden, omdat ze echt suïcidaal waren."

Beeldbellen
Doordat ouderen massaal binnen bleven, is volgens De Haan wel flink gebruik gemaakt van sociale media: "We hebben gezien dat de drempel om op Facebook te gaan en te gaan beeldbellen weg was. We hebben mensen ook geleerd om te gaan skypen of om op Facebook te komen. Het schijnt dat de digitalisering onder ouderen een enorme vlucht heeft genomen."

Dat is volgens Den Haan niet het enige positieve punt van de afgelopen tijd: "Op regionaal niveau werken alle ouderenzorg organisaties en ziekenhuizen nu samen. Dat waren vroeger eilandjes en dat was niet goed voor de integrale zorg. Dus dit is alleen maar goed."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen