Overslaan en naar de inhoud gaan

Health Campus in Maastricht krijgt nieuwe impuls

Geplaatst opvrijdag 14 november 2014 - 6:00

Vlakbij het Academisch Ziekenhuis in Maastricht komt een nieuw innovatief gebouw met de naam Mosae Vita. Dat betekent leven aan de Maas.

Daarin komen bedrijven en instellingen die onderzoek doen naar gezonde voeding, beweging en leefstijl. Tegelijk is het de bedoeling dat burgers rechtstreeks profiteren van de resultaten.

Gezond houden
Volgens bestuursvoorzitter Guy Peeters van het AZM leveren de activiteiten dan ook een forse bijdrage aan het gezond houden en gezonder maken van de Limburgse bevolking.

Zo wordt er bijvoorbeeld getest hoe mensen met een ernstige vorm van suikerziekten kunnen bewegen. Patiënten hebben daar vervolgens profijt van.

Arbeidsplaatsen
De verwachting is dat de activiteiten in het nieuwe gebouw bij de start goed zijn voor 100 extra arbeidsplaatsen. Over 5 jaar moeten dat er 650 zijn. De investeringskosten bedragen 46 miljoen euro.

Uiterlijk in het voorjaar moet een belegger zijn gevonden. In het najaar moet dan de eerste schop de grond in. In 2017 moet het klaar zijn.

Provincie
AZM-voorzitter Guy Peeters verwacht geen probleem omdat al 80 procent van het gebouw verhuurd is. Bovendien wil het provinciebestuur 3,5 miljoen euro storten in een huurgarantiefonds. Dat moet het risico op leegstand afdekken.

Ook de hele omgeving van de Maastricht Health Campus wordt flink opgeknapt. En dat is hard nodig, zegt GroenLinks-wethouder Gerdo van Grootheest van Maastricht. "Nu is de campus een verzameling van gebouwen zonder samenhang. Daarom gaan we de openbare ruimte aanpakken zodat er een kloppend hart onstaat."

10 miljoen
De opknapbeurt kost bijna 10 miljoen euro. De Universiteit Maastricht, het AZM en de gemeente Maastricht betalen ieder één derde.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provinciemiljoenen voor laboratoria Health Campus
Zwitsers kopen Maastrichts farmaceutisch bedrijf
AZM peilt mening patiënten en bezoekers
AZM stelt richtlijn op voor orgaandonatie na euthanasie
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen