Overslaan en naar de inhoud gaan

Hasseltse coalitie twijfelt over sneltram Maastricht-Hasselt

Geplaatst opdinsdag 12 januari 2021 - 16:50

De drie bestuurspartijen in de Belgisch-Limburgse hoofdstad Hasselt zetten vraagtekens bij de beoogde sneltram tussen Hasselt en Maastricht. Die zou in 2024 moeten gaan rijden.

Aanvankelijk golden de bezwaren het tracé van de tram door een buurt bij het station. Maar nu lijken de drie coalitiepartijen helemaal geen sneltram door de binnenstad meer te willen. Of zelfs de voorkeur te geven aan een andere vorm van vervoer. Het gaat om de Vlaams-nationalistische NV-A, de liberale Open VLD en de progressieve lijst RoodGroen+.

Logge sneltram
In een artikel in Het Belang van Limburg vraagt burgemeester Steven Vandeput (NV-A) zich af een sneltram wel duurzaam genoeg is en zich kan aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen in de stad. Hij wil het liefste een alternatief voor een 'logge' sneltram. Maar waar hij aan denkt maakt hij (nog) niet duidelijk.

Duurzaamheid
"Vervoersmiddelen zijn in aantal en typologie toegenomen. We moeten slimme keuzes maken en ons aanbod op een duurzame manier aanpassen aan de beperkte publieke ruimte", zo schrijft de Hasseltse burgemeester in de Belgisch-Limburgse krant. "Doorstaat een tram de duurzaamheidstest wel? Is het verstandig om sporen aan te leggen in een stadscentrum dat continu onderhevig is aan groei en verandering", aldus Vandeput. "Minstens zo belangrijk als de tracékeuze is daarom de keuze van het vervoersmiddel. De keuze die we nu maken, moet een keuze van de toekomst zijn."

Trambus
Wethouder Marc Schepers van RoodGroen+ haalt op zijn facebookpagina het oude idee van trambussen weer van stal. Dat werd eerder al afgewezen omdat zo’n trambus met zijn maximaal 70 kilometer per uur te langzaam is voor regionaal vervoer.

Jarenlang project
Overigens is de stad Hasselt geen officiële partij in het alsmaar aanslepende sneltramproject. Het is een samenwerking tussen de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn, de Vlaamse regering, de gemeente Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. Die hebben daarover een overeenkomst getekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen