Overslaan en naar de inhoud gaan

Hartstilstand op EK zorgt voor meer reanimatievrijwilligers

Geplaatst opmaandag 14 juni 2021 - 19:31

De hartstilstand van de Deense voetballer Christian Eriksen die in huiskamers live in beeld was, heeft een positief neveneffect op het aantal mensen dat reanimatievrijwilliger wil worden.

Dat merken ook verenigingen die in Limburg actief zijn op dit vlak. De impact van zo’n gebeurtenis op een internationaal podium zorgt ervoor dat mensen na gaan denken over hun eigen omgeving.

Op het netvlies
Gepensioneerd professor en cardioloog Ton Gorgels noemt de gebeurtenis met Eriksen 'een geluk bij een ongeluk'. Dat zoveel mensen dit zien, zorgt ervoor dat het op het netvlies komt bij veel mensen, zegt hij. Gorgels is ook oprichter van Taskforce QRS Maastricht dat zich sterk maakt voor reanimatiecursussen als vast onderdeel van het lesprogramma op middelbare scholen. Als alle jongeren het leren, kan op termijn iedereen reanimeren, zo is de gedachte.

Dekkend netwerk
Ook Jacky van Aarssen zag de gebeurtenis met Eriksen live op tv. Ze maakt zich met de stichting Hart voor Venlo sterk voor een dekkend reanimatienetwerk in Venlo. Dat lukt al heel aardig, maar er kunnen volgens haar niet genoeg vrijwilligers zijn. Volgens haar toont het voorval met Eriksen aan hoe belangrijk het is dat er snel gehandeld wordt. "Een reanimatie moet binnen zes minuten gestart zijn." Professionele hulpverleners doen er meestal langer over om op de plek te komen waar degene met een hartstilstand zich bevindt, dus het is heel belangrijk dat er iemand in de buurt is die meteen actie onderneemt. Daarom kunnen vrijwilligers zich aansluiten bij het landelijke reanimatienetwerk Hartslag.nu. Wie dit doet krijgt een melding als er iemand een hartstilstand krijgt in de buurt en kan dan actie ondernemen.

Hartstilstand tijdens fietstocht
Iemand die onlangs geluk had met kundige mensen in zijn omgeving is de 50-jarige Heldenaar Rick Huidekoper. Vier weken geleden fietste hij met een groepje in het gebied rond de ENCI-groeve bij Maastricht. Tijdens een korte pauze kreeg hij een hartstilstand. Hij kon snel worden gereanimeerd door zijn eigen zoon en een fietsvriend. Die snelheid zorgt ervoor dat hij het voorval kan navertellen en dat hij maandag zelfs weer voor het eerst op de fiets kan stappen.

Abdelhak Nouri
Van Aarssen zegt dat de hartstilstand van Ajax-talent Abdelhak Nouri een paar jaar geleden een soortgelijk effect heeft gehad als het voorval met Eriksen nu. "Met name in de voetbalwereld heeft dat veel losgemaakt. VVV is onze maatschappelijke partner geworden en technisch directeur Stan Valckx onze beschermheer. Het heeft ertoe geleid dat er nu in een volle Koel met publiek (als dat weer mag) standaard een buddy met een AED in ieder publieksvak aanwezig is." Een AED is een defibrillator die een elektrische schok kan toedienen. Dat is lang niet altijd nodig, maar kan wel levens redden. Belangrijker nog zijn mensen die een AED kunnen bedienen en die kunnen reanimeren.

Eén avond cursus
"Je kunt met één avond en drie uur cursus al leren hoe je moet reanimeren én hoe een AED werkt. Dan kun je met een jaarlijkse opfriscursus mensen redden als er iemand in nood is", zegt reanimatie-instructeur Ger van Lipzig. In de gemeente Venlo leidde hij al een boel mensen op. Inmiddels is het netwerk daar al redelijk dekkend. Maar voor een paar wijken is de spoeling nog te dun. Van Lipzig en Van Aarssen roepen toch iedereen op alsnog vrijwilliger te worden. Want je kunt nooit te veel mensen hebben die weten hoe je iemand moet reanimeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen