Overslaan en naar de inhoud gaan

Hartstilstand: burgerhulpverleners helpen bij overleving

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 9:07

Burgers die ingezet worden voor een reanimatie zorgen ervoor dat de kans op overleving na een hartstilstand aantoonbaar hoger is.

Dat is naar voren gekomen uit promotieonderzoek van Ruud Pijls van het Maastricht UMC+.

Hogere overlevingskans
Hij onderzocht onder meer 422 reanimaties in Limburg waarbij burgerhulpverleners werden opgeroepen. Zij krijgen in hun postcodegebied een sms als er een reanimatie nodig is. Van de onderzochte reanimaties waren er 291 succesvol dankzij minimaal één opgeleide burger. In 131 gevallen kwam er vanwege verschillende redenen geen hulpverlener ter plaatse. In de gemeenten met veel vrijwilligers stijgt de overlevingskans na een hartstilstand met 35 procent als een buurtgenoot komt reanimeren. Dat is in gemeenten waar het aantal burgerhulpverleners minder is een stuk lager (20,6 procent). Nederland telt 170.000 van deze vrijwilligers.

AED
Uit het onderzoek van de promovendus blijkt verder dat 1 op de 1.000 mannen en 0,4 op de 1.000 vrouwen in Nederland jaarlijks een hartstilstand krijgen. De overlevingskansen zijn klein als er niet wordt gereanimeerd. Op verschillende plekken hangt een AED (automatische externe defibrillator) waarmee burgers een shock kunnen geven tijdens een reanimatie.

Effectief
De belangrijkste conclusie is volgens de promovendus dat het burgerhulpverleningssysteem in Nederland effectief is. "Het is een vrij laagdrempelige methode, waarmee veel gezondheidswinst kan worden behaald", zegt Pijls. "Mensen die zich als vrijwilliger hebben aangemeld, blijken in de praktijk gemiddeld zo'n één keer per jaar te worden opgeroepen."

Registreren
Ondanks het succes en het grote aantal vrijwilligers kan er nog meer winst worden behaald. Pijls: "Burgerhulpverleners kunnen tegenwoordig ook worden gevonden via GPS en niet alleen via hun postcodegebied. Om de effectiviteit van het systeem te blijven monitoren en verbeteren is het nodig om zorgvuldig en continu de resultaten te blijven registreren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen