Overslaan en naar de inhoud gaan

Hartelstein nieuwe toonzaal van opgravingen Grensmaas

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 17:13

Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren is de nieuwe toonzaal van historische kostbaarheden die boven water zijn gekomen tijdens werkzaamheden voor het project Grensmaas.

Romeinen, Vikingen, Franken en Limburgers hebben zeker één ding gemeen: hun levens stromen door de tijd én langs de Maas.

Bodemvondsten
Die evenwijdige lijn wordt duidelijk zichtbaar dankzij allerlei historische bodemvondsten in de Maasvallei. De archeologische schatten zijn letterlijk boven water gehaald door het Consortium Grensmaas. Afgelopen decennia zijn ruim 10.000 geschiedkundige vondsten uit de prehistorie tot de moderne tijd gedaan.

Archiefkast
Volgens archeoloog Jan Roymans is daarbij gebruik gemaakt van een elektromagneet die boven het opgegraven zand en grind hing. Op die manier konden allerlei ijzeren voorwerpen uit het verleden eruit worden gefilterd.

Helemaal compleet zal de verzameling niet worden, beseft Roymans. Met een graafmachine hap je in de bodem en daarbij vind je iets of het verdwijnt voorgoed uit zicht. "Ik zie de bodem als een grote archiefkast. Die moet veiliggesteld worden. Ik vind niets zo erg als een boek te lezen waaruit bladzijden zijn gescheurd."

Video: L1

De meest belangrijke vondsten, waaronder een paardengraf uit 1632, worden nu in Hartelstein getoond. De verzameling in de kasteelhoeve in Itteren omvat wapentuig, landbouwgereedschap, scheepswerktuig en scheepsladingen vanaf het begin van de jaartelling.

Stormram
De provincie, de gemeente Maastricht en het Consortium Grensmaas hebben samen de nieuwe expositieruimte in Hartelstein van de grond getild. Het was aan deze drie partijen om vrijdag met behulp van een 'stormram' een opening te beuken in het archeologisch bezoekerscentrum.

Lees ook: Duizenden Limburgse bodemvondsten tentoongesteld

De permanente tentoonstelling is een gebaar van het Consortium Grensmaas naar de inwoners van Limburg. De kasteelhoeve moet uitgroeien tot een toeristische pleisterplek waar wandelaars, fietsers en dagrecreanten op afkomen.

Het bezoekerscentrum is gefinancierd door de winning van zand en grind. De expositie maakt deel uit van het project Grensmaas om de vallei bestand te maken tegen hoogwater en uit te laten groeien tot een waardevol natuurgebied.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen