Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde eisen VNG voor tegenmoetkoming sociaal domein

Geplaatst opwoensdag 14 juni 2017 - 17:10

Gemeenten eisen dat het kabinet hen tegemoet komt in de extra kosten die zij maken in de zorg.

Dat hebben de Verenigde Nederlandse gemeenten (VNG) woensdag besloten tijdens de algemene vergadering, op initiatief van de gemeente Maastricht. Volgens de VNG moeten duidelijke afspraken over de financiering een harde voorwaarde worden voor een nieuw kabinet.

Lees ook: Nederlandse gemeenten willen geld voor zorg

Problemen
Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitgaven in de zorg. Ze ontvangen hiervoor een vergoeding van het Rijk. Volgens de gemeenten zijn deze kosten vooraf veel te rooskleurig voorgesteld, waardoor veel gemeenten nu in de financiële problemen zijn gekomen. Zo hebben Venlo (12 miljoen), Maastricht (8 miljoen), Sittard-Geleen en Heerlen (beide enkele miljoenen) te maken met dit probleem.

Vangnet
Volgens de VNG heeft 90% van de gemeenten vorig jaar moeten bijleggen op de zorg. Gezamenlijk kwam dit neer op 270 miljoen euro. In totaal deed 40% van de gemeenten een beroep op de vangnetregeling die zij zelf via de VNG in het leven hebben geroepen en gezamenlijk bekostigen.

Voor 2018 is de verwachting dat de gemeenten op voorhand al met een tekort van 140 miljoen beginnen. Volgens de VNG betekent dat nog meer bezuinigingen op andere taken van gemeenten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veel gemeenten leveren in bij verdeling jeugdzorggeld
35 doden door medische missers in Limburgse ziekenhuizen
Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Einde gratis parkeren voor gemeenteraad Heerlen nabij
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen