Overslaan en naar de inhoud gaan

Harde eisen VNG voor tegenmoetkoming sociaal domein

Geplaatst opwoensdag 14 juni 2017 - 17:10

Gemeenten eisen dat het kabinet hen tegemoet komt in de extra kosten die zij maken in de zorg.

Dat hebben de Verenigde Nederlandse gemeenten (VNG) woensdag besloten tijdens de algemene vergadering, op initiatief van de gemeente Maastricht. Volgens de VNG moeten duidelijke afspraken over de financiering een harde voorwaarde worden voor een nieuw kabinet.

Lees ook: Nederlandse gemeenten willen geld voor zorg

Problemen
Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitgaven in de zorg. Ze ontvangen hiervoor een vergoeding van het Rijk. Volgens de gemeenten zijn deze kosten vooraf veel te rooskleurig voorgesteld, waardoor veel gemeenten nu in de financiële problemen zijn gekomen. Zo hebben Venlo (12 miljoen), Maastricht (8 miljoen), Sittard-Geleen en Heerlen (beide enkele miljoenen) te maken met dit probleem.

Vangnet
Volgens de VNG heeft 90% van de gemeenten vorig jaar moeten bijleggen op de zorg. Gezamenlijk kwam dit neer op 270 miljoen euro. In totaal deed 40% van de gemeenten een beroep op de vangnetregeling die zij zelf via de VNG in het leven hebben geroepen en gezamenlijk bekostigen.

Voor 2018 is de verwachting dat de gemeenten op voorhand al met een tekort van 140 miljoen beginnen. Volgens de VNG betekent dat nog meer bezuinigingen op andere taken van gemeenten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Veel gemeenten leveren in bij verdeling jeugdzorggeld
VieCuri Venlo Venray (8 okt 2019)
Ziekenhuis in Weert moet op financiële tellen passen
35 doden door medische missers in Limburgse ziekenhuizen
Sigaret massaal in de ban bij Limburgse ziekenhuizen
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen