Overslaan en naar de inhoud gaan

Hanneke met kruiwagen naar grens om asperges te verkopen

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 10:43

Aspergeteler Hanneke Dings loopt twee keer per dag met een kruiwagen van haar Duitse boerderij naar de grensovergang bij Tegelen om haar witte goud te verkopen.

Sinds Duitsland een negatieve coronatest eist van alle inkomende reizigers, blijven de Nederlandse klanten namelijk weg.

Op de grens
Dus bedacht Hanneke een creatieve oplossing. Precies op de grens tussen Duitsland en Nederland wisselen nu de asperges van eigenaar. Hanneke blijft aan Duitse zijde en de klanten kopen vanaf Nederlandse bodem. Van grensverkeer is geen sprake.

Het tuindersbedrijf van de familie Dings ligt amper 150 meter verderop aan de Duitse zijde van de grens. Zeker driekwart van de klanten is Nederlands. "Die willen we heel graag blijven bedienen. We leven in deze regio eigenlijk zonder het besef dat er een grens bestaat. We zijn niet anders gewend dan over en weer te gaan, zonder hindernissen", zegt Hanneke. Ze hoopt dan ook dat de burgemeesters uit beide landen tot een snelle oplossing komen.

Lees ook: Testmaatwerk met Duitsland: 'In grensregio is geen grens'

Tot die tijd kuiert ze twee keer per dag vanaf haar bedrijfsloods naar de grens. Met een kruiwagen volgeladen met asperges. Klanten kunnen op bestelling het witte goud in de ochtend en namiddag ophalen. Een van de vaste klanten is Milko uit Venlo. "Voor mij geen wattenstaafje in mijn neus. Ik vind dit een goede oplossing."

Steuntje in de rug
Hanneke uit Tegelen komt naar de grenspost voor asperges om soep van te maken. Zij ziet het ook als een steuntje in de rug voor de lokale ondernemers. "Ik vind het belangrijk dat je die nu steunt, vooral in deze moeilijke tijd. Ze lopen flink wat omzet mis."

Voor de familie Dings is het uitkijken naar betere tijden. De grenzeloze verkooptruc kan namelijk niet voorkomen dat Chico Spargel und Beerenhof flink omzet derft. Hanneke: "Er is nu heel weinig grensverkeer. Daar waar mensen even gauw tanken en bij ons asperges kopen, mis je die nu. Door de nieuwe Duitse maatregelen verliezen we ongeveer de helft van onze omzet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen