Overslaan en naar de inhoud gaan

Hangjeugd houdt huis op en om Heerlens plein

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 10:55

Hangjongeren zorgen sinds een paar weken voor veel overlast op en rond het Corneliusplein in Heerlen.

Raddraaiers vernielden maandagavond enkele bloembakken met zwaar vuurwerk bij het Corneliushuis. Dat meldt de Heerlense politie op Facebook.

Onrustig
"Het is hier al twee weken onrustig", zegt een vrijwilliger van het cultureel centrum. De vrijwilliger die bardiensten draait wil anoniem blijven, uit angst voor represailles. "Als je er wat van zegt, krijg je een grote, brutale mond terug. Ze blijven je uitdagen." Hij kijkt de amokmakers om die reden niet meer aan. "Dan lokken ze je uit."

Pepernoten
De beheerder van het Corneliushuis, André Wijnen, stelt dat een defecte parkeergarage een belangrijke oorzaak van de overlast is. "Die is door het defect 24 uur per dag toegankelijk. De hangjongeren komen via die garage het cultuurcentrum in, verwarmen zich en laden hun telefoons op aan de stopcontacten." De hangjongeren maken er volgens de beheerder een grote rotzooi van: "Ze smijten met colablikjes, maandagavond gooiden ze de hal vol met pepernoten."

Raddraaiers
Volgens de beheerder loopt het de laatste weken de spuigaten uit en moet er drie keer per dag schoongemaakt worden. Hij en de anonieme barvrijwilliger geven aan dat het om een een stuk of tien raddraaiers gaat die het plein en het Corneliushuis onveilig maken. Volgens de twee betreft het de groep die enkele weken geleden ook olifant Buba van Circus Freiwald belaagd heeft. Het circus bivakkeerde van 19 tot en met 29 september aan de Unolaan.

Lees ook: Heerlense hangjeugd terroriseert circus: dieren bekogeld

Kienen
Niet alleen jongeren belagen het cultureel centrum in de wijk Heerlerheide. "Vorige week dinsdag is de barvrijwilliger belaagd door een oudere, dronken man", zegt Wijnen. "Hij zwerft de hele dag rond op en om het plein en kwam rond zes uur moeilijk doen." Volgens Wijnen legde de dronkenlap de kienavond van de bejaardenbond lam.

Gevochten
Volgens Wijnen is de man later op de avond teruggekomen en heeft hij de bril van de barvrijwilliger kapot getrapt. "Even later hebben ze buiten gevochten." Volgens Wijnen is de rondzwervende dronkaard aansluitend stennis gaan schoppen in de aangrenzende supermarkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen