Overslaan en naar de inhoud gaan

Hangjeugd houdt huis op en om Heerlens plein

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 10:55

Hangjongeren zorgen sinds een paar weken voor veel overlast op en rond het Corneliusplein in Heerlen.

Raddraaiers vernielden maandagavond enkele bloembakken met zwaar vuurwerk bij het Corneliushuis. Dat meldt de Heerlense politie op Facebook.

Onrustig
"Het is hier al twee weken onrustig", zegt een vrijwilliger van het cultureel centrum. De vrijwilliger die bardiensten draait wil anoniem blijven, uit angst voor represailles. "Als je er wat van zegt, krijg je een grote, brutale mond terug. Ze blijven je uitdagen." Hij kijkt de amokmakers om die reden niet meer aan. "Dan lokken ze je uit."

Pepernoten
De beheerder van het Corneliushuis, André Wijnen, stelt dat een defecte parkeergarage een belangrijke oorzaak van de overlast is. "Die is door het defect 24 uur per dag toegankelijk. De hangjongeren komen via die garage het cultuurcentrum in, verwarmen zich en laden hun telefoons op aan de stopcontacten." De hangjongeren maken er volgens de beheerder een grote rotzooi van: "Ze smijten met colablikjes, maandagavond gooiden ze de hal vol met pepernoten."

Raddraaiers
Volgens de beheerder loopt het de laatste weken de spuigaten uit en moet er drie keer per dag schoongemaakt worden. Hij en de anonieme barvrijwilliger geven aan dat het om een een stuk of tien raddraaiers gaat die het plein en het Corneliushuis onveilig maken. Volgens de twee betreft het de groep die enkele weken geleden ook olifant Buba van Circus Freiwald belaagd heeft. Het circus bivakkeerde van 19 tot en met 29 september aan de Unolaan.

Lees ook: Heerlense hangjeugd terroriseert circus: dieren bekogeld

Kienen
Niet alleen jongeren belagen het cultureel centrum in de wijk Heerlerheide. "Vorige week dinsdag is de barvrijwilliger belaagd door een oudere, dronken man", zegt Wijnen. "Hij zwerft de hele dag rond op en om het plein en kwam rond zes uur moeilijk doen." Volgens Wijnen legde de dronkenlap de kienavond van de bejaardenbond lam.

Gevochten
Volgens Wijnen is de man later op de avond teruggekomen en heeft hij de bril van de barvrijwilliger kapot getrapt. "Even later hebben ze buiten gevochten." Volgens Wijnen is de rondzwervende dronkaard aansluitend stennis gaan schoppen in de aangrenzende supermarkt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen