Overslaan en naar de inhoud gaan

Handtekeningen voor 16 windmolens Midden-Limburg

Geplaatst opmaandag 10 april 2017 - 16:57

Limburg voldoet zo goed als zeker aan de landelijke taakstelling voor windenergie. Die houdt in dat in 2020 in onze provincie 95,5 megawatt aan windenergie moet worden opgewekt.

Dat komt neer op zo'n 35 windmolens.

Handtekeningen
In Meijel werd maandag een belangrijke nieuwe stap gezet. De gemeenten
Leudal, Peel en Maas, Nederweert en Weert ondertekenden daar samen met de provincie een overeenkomst om tot 16 windmolens te komen. Die hebben een gezamenlijk vermogen van 48 megawatt.

Coöperaties
Het is de bedoeling om in elk van de vier gemeenten een project te ontwikkelen. Daarvoor bestaan al plannen. D
oel is om in 2020 de eerste windmolens in de vier Midden-Limburgse gemeenten te realiseren. Dat moet bij voorkeur gebeuren via coöperaties. De bedoeling is ook dat de lokale gemeenschap gebruik kan maken van de opgewekte energie én kan profiteren van de financiële opbrengst van de coöperaties.

Volgens SP-gedeputeerde Daan Prevoo is er geen gebrek aan interesse voor de ontwikkeling van windenergie. "Het gaat er nu om dat we de kwalitatief goede projecten eruit pikken", aldus de gedeputeerde.

Draagvlak
Wethouder Piet Verlinden van Leudal noemt het essentieel dat omwonenden van het begin af aan worden betrokken bij plannen voor windmolens. Alleen zo komt er draagvlak voor initiatieven.

Initiatieven
Inmiddels zijn er 21 initiatieven ingediend.
De komende tijd wordt er een keuze gemaakt door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Volgens wethouder Verlinden bekijken die welke plannen het meest realistisch zijn. Daarbij speelt een belangrijke rol op welke plek de windmolens zouden moeten komen.

In Leudal staan er op dit moment vijf.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maximaal vijf windmolens voor Egchel
windmolens
Niet alleen Limburg heeft moeite met afspraken windenergie
Plan voor windmolens langs de A2
Snel internet in buitengebieden stuk dichterbij
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen