Overslaan en naar de inhoud gaan

Handtekeningen voor 16 windmolens Midden-Limburg

Geplaatst opmaandag 10 april 2017 - 16:57

Limburg voldoet zo goed als zeker aan de landelijke taakstelling voor windenergie. Die houdt in dat in 2020 in onze provincie 95,5 megawatt aan windenergie moet worden opgewekt.

Dat komt neer op zo'n 35 windmolens.

Handtekeningen
In Meijel werd maandag een belangrijke nieuwe stap gezet. De gemeenten
Leudal, Peel en Maas, Nederweert en Weert ondertekenden daar samen met de provincie een overeenkomst om tot 16 windmolens te komen. Die hebben een gezamenlijk vermogen van 48 megawatt.

Coöperaties
Het is de bedoeling om in elk van de vier gemeenten een project te ontwikkelen. Daarvoor bestaan al plannen. D
oel is om in 2020 de eerste windmolens in de vier Midden-Limburgse gemeenten te realiseren. Dat moet bij voorkeur gebeuren via coöperaties. De bedoeling is ook dat de lokale gemeenschap gebruik kan maken van de opgewekte energie én kan profiteren van de financiële opbrengst van de coöperaties.

Volgens SP-gedeputeerde Daan Prevoo is er geen gebrek aan interesse voor de ontwikkeling van windenergie. "Het gaat er nu om dat we de kwalitatief goede projecten eruit pikken", aldus de gedeputeerde.

Draagvlak
Wethouder Piet Verlinden van Leudal noemt het essentieel dat omwonenden van het begin af aan worden betrokken bij plannen voor windmolens. Alleen zo komt er draagvlak voor initiatieven.

Initiatieven
Inmiddels zijn er 21 initiatieven ingediend.
De komende tijd wordt er een keuze gemaakt door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Volgens wethouder Verlinden bekijken die welke plannen het meest realistisch zijn. Daarbij speelt een belangrijke rol op welke plek de windmolens zouden moeten komen.

In Leudal staan er op dit moment vijf.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maximaal vijf windmolens voor Egchel
windmolens
Niet alleen Limburg heeft moeite met afspraken windenergie
Plan voor windmolens langs de A2
Snel internet in buitengebieden stuk dichterbij
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen