Overslaan en naar de inhoud gaan

Handelaren: 'Vuurwerkverbod is symboolpolitiek'

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 19:51

Wat er al een tijdje zat aan te komen, werd vrijdag door het kabinet bevestigd: vuurwerk afsteken wordt met oud en nieuw verboden.

De politiek wil daarmee eenmalig de druk op zorgmedewerkers en hulpdiensten verlichten. Vuurwerkhandelaren spreken van symboolpolitiek. "Corona wordt misbruikt om dit er doorheen te krijgen."

Illegale handel
Het plakkaat dat er vuurwerk wordt verkocht, kan ondernemer Kathleen de Ligt in Wanssum van de gevel halen. "Mensen die online al hebben besteld, krijgen het geld terug. Gelukkig hadden we niet heel veel voorraad, maar die mag blijven liggen tot volgend jaar," zegt De Ligt, die het verbod onbegrijpelijk vindt. Volgens haar is het niet te handhaven en gebeuren de meeste ongelukken met illegaal vuurwerk. En de verkoop daarvan zal nu alleen maar toenemen. "En de regels waren dit jaar alweer een stuk strenger, want een hoop vuurwerk, zoals pijlen, mocht al niet meer worden verkocht."

Video: L1

Carbid
Wat wel nog mag worden verkocht, is het kleinere vuurwerk en carbid, al valt dat laatste eigenlijk niet onder vuurwerk. "Het afschieten van carbid is in sommige delen van het land een traditie, en het begint ook in Noord-Limburg steeds populairder te worden. Daar hebben we toch heel wat van verkocht," zegt de onderneemster uit Wanssum. Carbidschieten mag, maar het beste is om dat buiten de bebouwde kom te doen. Het zijn enorme knallen, waardoor een alarm kan afgaan of zelfs een ruit kan sneuvelen. "En het beste is toch om daar even een korte cursus voor te volgen."

Verwaarloosbaar
Ook ondernemer Hugo Hoenjet uit Maastricht vindt het verbod onzin. Hij heeft een partywinkel en is sowieso al hard geraakt door de coronacrisis. Er waren al geen feestjes, er komt ook geen carnaval en nu wordt ook het vuurwerk nog eens in de ban gedaan. "Ze moeten de kern van het probleem aanpakken in sommige wijken en niet, zoals hier in Limburg, waar vrijwel nooit iets gebeurt. Want ook dit jaar zal er gewoon vuurwerk worden afgestoken en worden weer agenten belaagd," zegt Hoenjet. Ook het argument dat de zorg wordt ontlast, is volgens hem onzin. "Er gebeuren jaarlijks 380 ongelukken en er komen elk jaar 8 miljoen mensen in het ziekenhuis, dat is dus verwaarloosbaar," vindt Hoenjet. Hij vreest verder dat het niet bij dit eenmalige verbod blijft en dat er misschien wel een einde aan deze traditie komt. "Dat zou vreselijk zijn."

carbid, carbid-schieten (13 nov 2020)
Foto: L1 (Frank Moonen)

Boete
Het kabinet maakte vrijdag verder bekend dat er 40 miljoen euro wordt uitgetrokken om vuurwerkhandelaren tegenmoet te komen. Wie het verbod overtreedt, riskeert een boete van 100 euro en krijgt een aantekening op zijn strafblad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen