Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker Mitch Valize twee keer Europees Kampioen

Geplaatst opzondag 6 juni 2021 - 19:32

Mitch Valize heeft het EK parawielrennen in Oostenrijk gedomineerd met twee titels.

Donderdag was de Heerlenaar de snelste tijdens de tijdrit. Zondag won hij ook de wegwedstrijd. Voor het eerst werd het Europees Kampioenschap gehouden onder de noemer 'parawielrennen' of, met andere woorden, para-cycling.

Heel speciaal
De zeldzame dubbelslag op het EK is een historisch hoogtepunt in het handbiken en tegelijkertijd een zeer speciaal persoonlijk succes: "Het is een beetje onwerkelijk om twee titels te pakken. Ik had het natuurlijk gehoopt, want ik was in een goede vorm de wedstrijden voorafgaand aan het EK. Wat het nog specialer maakt, is het feit dat dit het eerste grote kampioenschap was voor het para-cyclen. Daardoor ben ik de eerste Europese kampioenschap handbiken in mijn klasse. Dat is heel gaaf!"

Tactiek
De wegwedstrijd van zondag was zwaar. Er moest in het Oostenrijkse landschap vanzelfsprekend veel geklommen worden: "Ik was één van de favorieten, maar had toch veel goede klimmers als concurrenten. Er was heel wat anders nodig dan tijdens de tijdrit van donderdag. Toen moest ik een kwartier volle bak rijden. Nu kwam er bijna anderhalf uur lang een hoop tactiek bij kijken, met slim krachten sparen tijdens de afdalingen."

Door de goede tactiek van Valize kon hij in de laatste kilometers aan de groep ontsnappen. In zijn kielzog kreeg de kersverse Europees Kampioen alleen een Poolse tegenstander mee. Ook die was Mitch te slim af: "Na de laatste klim 500 meter voor de finish en een muurtje van 300 meter met een stijgingspercentage van tien procent, dat we naast elkaar voluit omhoog reden, mocht ik de afdaling naar de meet op kop beginnen. Daardoor kon ik op volle snelheid die Pool op afstand houden."

Nog een keer pieken
De twee Europese titels zijn nog geen startbewijs voor de Paralympische Spelen. Om dit jaar in Tokio te mogen starten, moet Valize zich op het WK parawielrennen in de top drie rijden bij zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. De handbiker die zes jaar geleden voor het eerst een handbikewedstrijd reed, vertrekt komende week vol zelfvertrouwen naar Portugal. Daar wordt het WK parawielrennen van 9 tot 13 juni gehouden. "Mijn trainer vertelde gekscherend dat ik de EK-trui niet te lang moet dragen, omdat ik op het WK de regenboogtrui kan pakken. Met mijn huidige vorm ga ik natuurlijk met een goed gevoel naar Portugal, maar ik moet echt wel weer pieken om de kwalificatie voor de Paralympics te realiseren. Het EK was gek genoeg eigenlijk maar een opmaat voor het WK. Dat moet ik niet vergeten."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen