Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker Haenen: 'Ik moet nog sterker worden'

Geplaatst opdonderdag 12 december 2019 - 21:06

Chantal Haenen (22) uit Sevenum maakt momenteel een bliksemcarrière. Ze verruilde twee jaar geleden para-dressuur in voor handbike.

Vervolgens behaalde ze op het WK als handbiker in Emmen twee bronzen medailles. "Ik moet alleen nog wel sterker worden", vertelt Haenen aan L1.

Verkeersongeval
Op 18-jarige leeftijd verloor Haenen haar beide benen bij een verkeersongeval. Hierdoor belandde ze in een rolstoel en werd ze minder valide.


Heftig
"Het eerste jaar was erg heftig voor mij. Ik moest even schakelen en accepteren dat ik mijn beide benen verloren had. Maar ik denk dat die periode mij juist sterker heeft gemaakt", zegt Haenen.

Oostenrijk
Voor het ongeluk deed Haenen al fanatiek aan paardrijden. Ook na het ongeluk pakte ze het paardrijden weer op en ging ze verder in de para-dressuur. "Het 'normale' paardrijden is toch heel anders dan para-dressuur. Ik merkte gelijk dat ik het daardoor minder leuk vond." Tijdens haar revalidatie kwam ze per toeval in aanraking met handbiken en besloot te stoppen met para-dressuur.

Beklimmen
"Tijdens mijn revalidatie in Oostenrijk hebben ze gevraagd of ik zin had om een berg te gaan beklimmen met een handbike. Ik had er eigenlijk niet zoveel zin in, maar ik besloot toch mee te gaan. Toen we eenmaal de berg beklommen hadden en terug naar beneden reden wist ik het gelijk. Dit vind ik gaaf!"

Talentvol
Al snel bleek Haenen talent te hebben voor handbike. In 2017 besloot Haenen zich in te schrijven voor een paralympische talentendag in Amsterdam. Hier werd ze al snel opgemerkt door de De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Daarna ging het snel. "Ik kwam in een begeleidingstraject terecht en maakte ik al snel deel uit van het talententeam van de KNWU", zegt de Sevenumse.

Debuut
In korte tijd nam ze deel aan wedstrijden op het hoogste niveau en in 2018 maakte ze al haar debuut tijdens de World Cup in Emmen. Daar behaalde ze een zilveren en bronzen medaille. "Ik was nog niet zo professioneel bezig met handbiken. Het was mijn eerste ontmoeting met de wereldtop en ik had gelijk door dat ik nog een hoop te leren had en veel sterker moest worden."

Papendal
Om sterker te worden en professioneler te kunnen trainen, heeft Haenen haar ouderlijk huis in Sevenum verlaten. Ze is verhuisd naar Arnhem om dagelijks te kunnen trainen bij Sportcentrum Papendal. "Het is een juiste stap geweest. Ik train hier dagelijks op een hoog niveau en ik word goed begeleid. Dit heb ik nodig om uiteindelijk beter en sterker te kunnen worden."

Emmen
Tijdens het WK in september in Emmen mocht Haenen zich weer laten zien. Omdat provinciegenoot Laura de Vaan niet mocht deelnemen aan de wedstrijd, was alle hoop op de jonge Limburgse gevestigd. Ze behaalde twee bronzen medailles.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen