Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker Haenen: 'Ik moet nog sterker worden'

Geplaatst opdonderdag 12 december 2019 - 21:06

Chantal Haenen (22) uit Sevenum maakt momenteel een bliksemcarrière. Ze verruilde twee jaar geleden para-dressuur in voor handbike.

Vervolgens behaalde ze op het WK als handbiker in Emmen twee bronzen medailles. "Ik moet alleen nog wel sterker worden", vertelt Haenen aan L1.

Verkeersongeval
Op 18-jarige leeftijd verloor Haenen haar beide benen bij een verkeersongeval. Hierdoor belandde ze in een rolstoel en werd ze minder valide.


Heftig
"Het eerste jaar was erg heftig voor mij. Ik moest even schakelen en accepteren dat ik mijn beide benen verloren had. Maar ik denk dat die periode mij juist sterker heeft gemaakt", zegt Haenen.

Oostenrijk
Voor het ongeluk deed Haenen al fanatiek aan paardrijden. Ook na het ongeluk pakte ze het paardrijden weer op en ging ze verder in de para-dressuur. "Het 'normale' paardrijden is toch heel anders dan para-dressuur. Ik merkte gelijk dat ik het daardoor minder leuk vond." Tijdens haar revalidatie kwam ze per toeval in aanraking met handbiken en besloot te stoppen met para-dressuur.

Beklimmen
"Tijdens mijn revalidatie in Oostenrijk hebben ze gevraagd of ik zin had om een berg te gaan beklimmen met een handbike. Ik had er eigenlijk niet zoveel zin in, maar ik besloot toch mee te gaan. Toen we eenmaal de berg beklommen hadden en terug naar beneden reden wist ik het gelijk. Dit vind ik gaaf!"

Talentvol
Al snel bleek Haenen talent te hebben voor handbike. In 2017 besloot Haenen zich in te schrijven voor een paralympische talentendag in Amsterdam. Hier werd ze al snel opgemerkt door de De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Daarna ging het snel. "Ik kwam in een begeleidingstraject terecht en maakte ik al snel deel uit van het talententeam van de KNWU", zegt de Sevenumse.

Debuut
In korte tijd nam ze deel aan wedstrijden op het hoogste niveau en in 2018 maakte ze al haar debuut tijdens de World Cup in Emmen. Daar behaalde ze een zilveren en bronzen medaille. "Ik was nog niet zo professioneel bezig met handbiken. Het was mijn eerste ontmoeting met de wereldtop en ik had gelijk door dat ik nog een hoop te leren had en veel sterker moest worden."

Papendal
Om sterker te worden en professioneler te kunnen trainen, heeft Haenen haar ouderlijk huis in Sevenum verlaten. Ze is verhuisd naar Arnhem om dagelijks te kunnen trainen bij Sportcentrum Papendal. "Het is een juiste stap geweest. Ik train hier dagelijks op een hoog niveau en ik word goed begeleid. Dit heb ik nodig om uiteindelijk beter en sterker te kunnen worden."

Emmen
Tijdens het WK in september in Emmen mocht Haenen zich weer laten zien. Omdat provinciegenoot Laura de Vaan niet mocht deelnemen aan de wedstrijd, was alle hoop op de jonge Limburgse gevestigd. Ze behaalde twee bronzen medailles.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen