Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker Haenen: 'Ik moet nog sterker worden'

Geplaatst opdonderdag 12 december 2019 - 21:06

Chantal Haenen (22) uit Sevenum maakt momenteel een bliksemcarrière. Ze verruilde twee jaar geleden para-dressuur in voor handbike.

Vervolgens behaalde ze op het WK als handbiker in Emmen twee bronzen medailles. "Ik moet alleen nog wel sterker worden", vertelt Haenen aan L1.

Verkeersongeval
Op 18-jarige leeftijd verloor Haenen haar beide benen bij een verkeersongeval. Hierdoor belandde ze in een rolstoel en werd ze minder valide.


Heftig
"Het eerste jaar was erg heftig voor mij. Ik moest even schakelen en accepteren dat ik mijn beide benen verloren had. Maar ik denk dat die periode mij juist sterker heeft gemaakt", zegt Haenen.

Oostenrijk
Voor het ongeluk deed Haenen al fanatiek aan paardrijden. Ook na het ongeluk pakte ze het paardrijden weer op en ging ze verder in de para-dressuur. "Het 'normale' paardrijden is toch heel anders dan para-dressuur. Ik merkte gelijk dat ik het daardoor minder leuk vond." Tijdens haar revalidatie kwam ze per toeval in aanraking met handbiken en besloot te stoppen met para-dressuur.

Beklimmen
"Tijdens mijn revalidatie in Oostenrijk hebben ze gevraagd of ik zin had om een berg te gaan beklimmen met een handbike. Ik had er eigenlijk niet zoveel zin in, maar ik besloot toch mee te gaan. Toen we eenmaal de berg beklommen hadden en terug naar beneden reden wist ik het gelijk. Dit vind ik gaaf!"

Talentvol
Al snel bleek Haenen talent te hebben voor handbike. In 2017 besloot Haenen zich in te schrijven voor een paralympische talentendag in Amsterdam. Hier werd ze al snel opgemerkt door de De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Daarna ging het snel. "Ik kwam in een begeleidingstraject terecht en maakte ik al snel deel uit van het talententeam van de KNWU", zegt de Sevenumse.

Debuut
In korte tijd nam ze deel aan wedstrijden op het hoogste niveau en in 2018 maakte ze al haar debuut tijdens de World Cup in Emmen. Daar behaalde ze een zilveren en bronzen medaille. "Ik was nog niet zo professioneel bezig met handbiken. Het was mijn eerste ontmoeting met de wereldtop en ik had gelijk door dat ik nog een hoop te leren had en veel sterker moest worden."

Papendal
Om sterker te worden en professioneler te kunnen trainen, heeft Haenen haar ouderlijk huis in Sevenum verlaten. Ze is verhuisd naar Arnhem om dagelijks te kunnen trainen bij Sportcentrum Papendal. "Het is een juiste stap geweest. Ik train hier dagelijks op een hoog niveau en ik word goed begeleid. Dit heb ik nodig om uiteindelijk beter en sterker te kunnen worden."

Emmen
Tijdens het WK in september in Emmen mocht Haenen zich weer laten zien. Omdat provinciegenoot Laura de Vaan niet mocht deelnemen aan de wedstrijd, was alle hoop op de jonge Limburgse gevestigd. Ze behaalde twee bronzen medailles.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen