Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker deelname aan Paralympics ontzegd door handicap

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 15:23

Handbiker Laura de Vaan mag van de UCI niet deelnemen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Volgens de internationale wielerorganisatie is haar aandoening niet meer een geclassificeerde handicap.

Onderbeen
De sportvrouw uit Baexem heeft op haar zestiende, na een val van de trap, posttraumatische dustrofie (CRPS I) opgelopen. Hierdoor ervaart ze constant een helse pijn in haar onderbeen waardoor ze geen sport kan uitvoeren zonder rolstoel.

Geclassificeerd
De afgelopen vijftien jaar heeft de UCI haar aandoening geclassificeerd en kon ze nationale en internationale wedstrijden rijden in haar handbike. De Vaan heeft in totaal vier medailles gewonnen tijdens de Paralympische Spelen van Londen in 2012 en Rio de Janeiro in 2016. Ze werd drie keer wereldkampioen en is ook meermaals uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar met een beperking in Limburg.

Andere regels
De Vaan staat al jarenlang bekend als een wereldtopper in de handbike-wereld, maar door gewijzigde regelgeving van de UCI, heeft de sportvrouw uit Baexem al meer dan een jaar geen internationale wedstrijd mogen rijden. "Ze meten niet meer wat je wel of niet kunt uitvoeren ondanks je aandoening. Dat deden ze voorheen wel en op basis daarvan werd ik dan geclassificeerd. Nu kijken ze eerst naar de aandoening en daarvan zeggen ze dat het niet te classificeren is en de gevolgen daarvan uitsluiten. Dat is in mijn ogen onlogisch want het moet juist andersom zijn", zegt de 39-jarige atlete.

Procedure
Sinds de UCI haar aandoening niet meer classificeert is De Vaan een procedure gestart. Ze staat er niet alleen voor want ze wordt gesteund door de KNWU. "Het is heel erg belangrijk dat de bond mij hier ook in steunt. Ze staan achter mij en ook zij zijn een procedure gestart. Ze hebben brieven naar de UCI geschreven. Maar dat is helaas nog niet positief beoordeeld. Nu zijn we bij het internationaal paralympische comité bezig om dispensatie te krijgen tot na Tokio", zegt de Vaan.

Slechte B-film
Sinds de berichtgeving aan het adres van De Vaan is de in Den Bosch-woonachtige handbiker in een vervelend traject beland. "Het is alsof ik in een slechte B-film terecht ben gekomen. Ik snap de regels en het reglement. Maar ik snap alleen niet de timing. Ze hadden deze maatregel beter direct na de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kunnen doorvoeren of pas na komende zomer." De Vaan hoopte dat ze haar topsportcarrière na de Paralympische Spelen in Tokio kon beëindigen.

Optima forma
Sinds de gewijzigde regelgeving van de UCI heeft De Vaan, ondanks dat ze geen internationale wedstrijden meer mag rijden, geen training overgeslagen. Als ze in de zomer van 2020 alsnog naar Tokio mag, wilt ze in optima forma aan de start verschijnen. "Het is al vijftien jaar mijn leven. Het is dan heel erg moeilijk om dat gelijk om te gooien als je geen internationale wedstrijden meer mag rijden. Ik heb daarvoor te veel plezier in het handbiken."

Droom-scenario
Voorlopig ziet het ernaar uit dat ze in Tokio niet aan de start zal staan. Ondanks haar situatie probeert ze positief te blijven en blijft ze dromen van een gouden medaille. "Dat zou pas een droom-scenario zijn. Ondanks alles toch aan de start mogen verschijnen en dan met een gouden plak naar huis gaan. Dan is voor mij de cirkel rond", zegt de voormalig winnaar van twee bronzen en twee zilveren medailles.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen