Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbiker deelname aan Paralympics ontzegd door handicap

Geplaatst opzondag 1 december 2019 - 15:23

Handbiker Laura de Vaan mag van de UCI niet deelnemen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Volgens de internationale wielerorganisatie is haar aandoening niet meer een geclassificeerde handicap.

Onderbeen
De sportvrouw uit Baexem heeft op haar zestiende, na een val van de trap, posttraumatische dustrofie (CRPS I) opgelopen. Hierdoor ervaart ze constant een helse pijn in haar onderbeen waardoor ze geen sport kan uitvoeren zonder rolstoel.

Geclassificeerd
De afgelopen vijftien jaar heeft de UCI haar aandoening geclassificeerd en kon ze nationale en internationale wedstrijden rijden in haar handbike. De Vaan heeft in totaal vier medailles gewonnen tijdens de Paralympische Spelen van Londen in 2012 en Rio de Janeiro in 2016. Ze werd drie keer wereldkampioen en is ook meermaals uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar met een beperking in Limburg.

Andere regels
De Vaan staat al jarenlang bekend als een wereldtopper in de handbike-wereld, maar door gewijzigde regelgeving van de UCI, heeft de sportvrouw uit Baexem al meer dan een jaar geen internationale wedstrijd mogen rijden. "Ze meten niet meer wat je wel of niet kunt uitvoeren ondanks je aandoening. Dat deden ze voorheen wel en op basis daarvan werd ik dan geclassificeerd. Nu kijken ze eerst naar de aandoening en daarvan zeggen ze dat het niet te classificeren is en de gevolgen daarvan uitsluiten. Dat is in mijn ogen onlogisch want het moet juist andersom zijn", zegt de 39-jarige atlete.

Procedure
Sinds de UCI haar aandoening niet meer classificeert is De Vaan een procedure gestart. Ze staat er niet alleen voor want ze wordt gesteund door de KNWU. "Het is heel erg belangrijk dat de bond mij hier ook in steunt. Ze staan achter mij en ook zij zijn een procedure gestart. Ze hebben brieven naar de UCI geschreven. Maar dat is helaas nog niet positief beoordeeld. Nu zijn we bij het internationaal paralympische comité bezig om dispensatie te krijgen tot na Tokio", zegt de Vaan.

Slechte B-film
Sinds de berichtgeving aan het adres van De Vaan is de in Den Bosch-woonachtige handbiker in een vervelend traject beland. "Het is alsof ik in een slechte B-film terecht ben gekomen. Ik snap de regels en het reglement. Maar ik snap alleen niet de timing. Ze hadden deze maatregel beter direct na de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kunnen doorvoeren of pas na komende zomer." De Vaan hoopte dat ze haar topsportcarrière na de Paralympische Spelen in Tokio kon beëindigen.

Optima forma
Sinds de gewijzigde regelgeving van de UCI heeft De Vaan, ondanks dat ze geen internationale wedstrijden meer mag rijden, geen training overgeslagen. Als ze in de zomer van 2020 alsnog naar Tokio mag, wilt ze in optima forma aan de start verschijnen. "Het is al vijftien jaar mijn leven. Het is dan heel erg moeilijk om dat gelijk om te gooien als je geen internationale wedstrijden meer mag rijden. Ik heb daarvoor te veel plezier in het handbiken."

Droom-scenario
Voorlopig ziet het ernaar uit dat ze in Tokio niet aan de start zal staan. Ondanks haar situatie probeert ze positief te blijven en blijft ze dromen van een gouden medaille. "Dat zou pas een droom-scenario zijn. Ondanks alles toch aan de start mogen verschijnen en dan met een gouden plak naar huis gaan. Dan is voor mij de cirkel rond", zegt de voormalig winnaar van twee bronzen en twee zilveren medailles.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen