Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbaltrainer cel in voor misbruik minderjarig meisje

Geplaatst opdonderdag 18 juli 2019 - 14:37

Sjaak S. uit Baarlo is veroordeeld tot negen maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk voor het misbruiken van een jeugdlid van Handbal Venlo.

Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Ook moet de man verplicht een behandeling volgen bij een forensisch-psychiatrische polikliniek, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarnaast krijgt hij tijdens een proeftijd van drie jaar reclasseringstoezicht. Aan het slachtoffer moet S. een schadevergoeding betalen.

Bekentenis
De 62-jarige man bekende eerder dat hij als trainer ontuchtige handelingen verrichtte bij het minderjarige en verstandelijk beperkt meisje. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij tussen augustus 2017 en januari 2018 de borsten van het slachtoffer onder andere betastte. Zij was toen rond de 15 à 16 jaar. "Hij heeft zijn positie misbruikt en het vertrouwen in hem beschaamd", aldus de rechter.

Geborgenheid
In de bekentenis zei S. dat het hem niet ging om erotische gevoelens, maar om een soort van geborgenheid. Daar kon hij geen weerstand aan bieden. Volgens deskundigen heeft de verdachte een autistische stoornis en was hij tijdens het plegen van de ontuchtige handelingen verminderd toerekeningsvatbaar.

Lees ook: Celstraf geëist voor handbaltrainer in misbruikzaak

Vrijgesproken
De man werd ook verdacht van ontucht met een tweede slachtoffer, maar is hiervoor vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde hem in deze tweede zaak voor ontucht met een minderjarig meisje. Het slachtoffer was echter destijds al meerderjarig. Misbruik met een minderjarig meisje kan in dit geval dus niet bewezen worden.

Groot geheim
In een slachtofferverklaring die in de rechtszaal werd voorgelezen zegt een van de slachtoffers dat ze met een groot geheim moest leven. "Ik weet nu dat niet ik fout was, maar dat was jij. Jij was geen vriend. Door erover te praten krijg ik nu mijn zelfvertrouwen terug. Jij was fout, niet ik."

Het OM eiste twee weken geleden ook al drie maanden celstraf en negen maanden voorwaardelijke celstraf.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen