Overslaan en naar de inhoud gaan

Handbalsters openen met ruime zege op Japan

Geplaatst opzondag 25 juli 2021 - 9:05

De Nederlandse handbalsters, met in de gelederen Inger Smits uit Geleen, zijn hun olympisch toernooi begonnen met een ruime zege op gastland Japan. Mede door zeven treffers van Lois Abbingh werd het 32-21 voor de regerend wereldkampioen.

Bij rust leidde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade al met 18-10.

Glansrol Abbingh
Oranje startte sterk en liep snel weg (11-3) bij de Japanse vrouwen. Hun coach, de Deen Ulrik Kirkely, zal zijn ploeg ongetwijfeld gewaarschuwd hebben voor de schotkracht van Abbingh, die hij het afgelopen seizoen net als keepster Tess Wester en Nycke Groot onder zijn hoede had bij Odense. Abbingh had er binnen 13 minuten al zes gemaakt.

Polman absent
Nederland werd vijf jaar geleden vierde op de Spelen van Rio. In 2019 kroonde de ploeg zich tot wereldkampioen onder leiding van Estavana Polman. De beste speelster van dat toernooi ontbreekt vanwege een knieblessure. Coach Mayonnade slaagde er wel in Groot te bewegen tot een rentree bij Oranje. De fysiek kwetsbare spelverdeelster, kort voor de Spelen nog geblesseerd geraakt aan haar schouder, begon op de bank.

Middenopbouwers
Dat ze gespaard wordt voor zwaardere wedstrijden die nog komen, wilde ze niet bevestigen. "Inger (Smits, red.) en ik verdelen de rol als middenopbouwer ontzettend goed en dat zullen we blijven doen", vertelde Groot na het duel dat al om 09:00 uur 's ochtends plaatsvond. "Het is vroeg, maar we hebben de laatste dagen vaak al om 08:00 uur al getraind om in het ritme te komen. Het is fijn dat we goed zijn begonnen en een makkelijke start hebben gehad. Het is voor mij heel speciaal. Ook omdat het mijn laatste toernooi is. Ik had zoiets van: ik moet eerst maar eens de eerste wedstrijd halen. De eerste stap is gezet."

Mentaal spelletje
Uitkomen tegen de coach die haar het afgelopen seizoen trainde, was ook speciaal. "Het is altijd lastig als je gaat spelen tegen speelsters of een trainer die je kent. Het blijft toch een mentaal spelletje. Hij weet wat wij kunnen, maar we kunnen best veel. Dus het is moeilijk voor hem al die informatie door te spelen aan zijn speelsters."

Nederland speelt dinsdag tegen Zuid-Korea. Angola, het sterke Noorwegen en Montenegro zijn de andere tegenstanders in de groepsfase. De beste vier in de groep plaatsen zich voor de kwartfinales.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen