Overslaan en naar de inhoud gaan

Handballers vinden duel met Turkije 'onverantwoord'

Geplaatst opdinsdag 3 november 2020 - 14:21

De Nederlandse handballers, met daarbij de Limburgers Alec Smit (Sonderjyske), Kay Smits (TTH Holstebro), Ivo Steins (Lions) en Luc Steins (Fenix Toulouse), spelen woensdag met grote tegenzin tegen Turkije in de kwalificatiereeks voor het EK van 2022.

"Het slaat nergens op dat we deze wedstrijd spelen", zegt hoekspeler Bobby Schagen. "Het is eigenlijk onverantwoord dat de Europese bond deze wedstrijd laat doorgaan."

Bondscoach
Bondscoach Erlingur Richardsson heeft dezelfde mening. "Dit is heel onverstandig. De toestand met corona is in heel Europa kritiek, tien wedstrijden zijn al uitgesteld, dus ik begrijp niet waarom niet de hele kwalificatieronde wordt uitgesteld", aldus de IJslandse coach.

Eerder werd al bekend dat Bundesliga-clubs hun internationals niet willen afstaan voor komende EK-kwalificatiewedstrijden. Daardoor ontbreken Limburgers Mark van den Beucken (TBV Lemgo) en Ivar Stavast (HC Elbflorenz Dresden) in de Oranje-selectie.

Lees ook: Zeven Limburgers in Oranje handbalselectie

Weken niet getraind
De handballers zijn al sinds maandag bijeen op Papendal, maar een groepstraining is er nog niet geweest. Het team wacht de resultaten af van een coronatest. "Dat maakt de situatie alleen maar nog moeilijker. Met zo'n gebrekkige voorbereiding kun je niet fatsoenlijk een interland spelen. Er zitten spelers in de selectie bij die al weken niet hebben getraind en geen wedstrijden hebben gespeeld", zegt Richardsson, onder meer doelend op de internationals die voor clubs uitkomen in de stilgelegde Nederlandse eredivisie.

Onverantwoordelijk
Schagen snapt ook niets van de handelwijze van de Europese handbalfederatie EHF. "Ik speel in de Bundesliga, wordt twee keer per week getest en we doen alles heel voorzichtig. De bond laat nu spelers door heel Europa reizen om toch zoveel mogelijk kwalificatiewedstrijden te spelen. De kans is groot dat spelers besmet raken en het virus straks meenemen naar hun clubs. De bond handelt onverantwoordelijk."

Geen keus
Toch vreest Schagen dat Oranje de wedstrijd woensdag in het Topsportcentrum van Almere moet spelen. "We hebben niet veel keus, ook al is deze voorbereiding verre van optimaal. Als we weigeren, dan is de kans groot dat we de wedstrijd verliezen en dat willen we niet. Wij willen wel het EK halen", zegt de 30-jarige Amsterdammer, die al sinds 2009 in Duitsland handbalt en een van de meest ervaren internationals is.

Hij was er ook bij toen het Nederlands team in januari van dit jaar in Noorwegen debuteerde op het EK. "Ik wil graag nog eens zo'n eindronde meemaken, dus wat mij betreft gaan we ervoor."

Niet eenvoudig
De bondscoach hoopt in ieder geval dinsdag zijn spelers bij elkaar te krijgen voor een training, want anders wordt het wel heel lastig. "Turkije zou op papier de makkelijkste tegenstander zijn in de poule, maar dat team is niet zo slecht. Zij zijn al wel de hele week bij elkaar. De ploeg heeft sterke, ervaren spelers, daar winnen wij niet zo eenvoudig van. Het is voor ons zaak er het beste van te maken en de focus op de wedstrijd te richten. We spelen ook nog eens zonder publiek, dus mentaal zal het ook zwaar worden. Maar ik ben al een tijdje bondscoach van deze jongens en weet dat ze altijd 100 procent geven."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen