Overslaan en naar de inhoud gaan

Handballers vinden duel met Turkije 'onverantwoord'

Geplaatst opdinsdag 3 november 2020 - 14:21

De Nederlandse handballers, met daarbij de Limburgers Alec Smit (Sonderjyske), Kay Smits (TTH Holstebro), Ivo Steins (Lions) en Luc Steins (Fenix Toulouse), spelen woensdag met grote tegenzin tegen Turkije in de kwalificatiereeks voor het EK van 2022.

"Het slaat nergens op dat we deze wedstrijd spelen", zegt hoekspeler Bobby Schagen. "Het is eigenlijk onverantwoord dat de Europese bond deze wedstrijd laat doorgaan."

Bondscoach
Bondscoach Erlingur Richardsson heeft dezelfde mening. "Dit is heel onverstandig. De toestand met corona is in heel Europa kritiek, tien wedstrijden zijn al uitgesteld, dus ik begrijp niet waarom niet de hele kwalificatieronde wordt uitgesteld", aldus de IJslandse coach.

Eerder werd al bekend dat Bundesliga-clubs hun internationals niet willen afstaan voor komende EK-kwalificatiewedstrijden. Daardoor ontbreken Limburgers Mark van den Beucken (TBV Lemgo) en Ivar Stavast (HC Elbflorenz Dresden) in de Oranje-selectie.

Lees ook: Zeven Limburgers in Oranje handbalselectie

Weken niet getraind
De handballers zijn al sinds maandag bijeen op Papendal, maar een groepstraining is er nog niet geweest. Het team wacht de resultaten af van een coronatest. "Dat maakt de situatie alleen maar nog moeilijker. Met zo'n gebrekkige voorbereiding kun je niet fatsoenlijk een interland spelen. Er zitten spelers in de selectie bij die al weken niet hebben getraind en geen wedstrijden hebben gespeeld", zegt Richardsson, onder meer doelend op de internationals die voor clubs uitkomen in de stilgelegde Nederlandse eredivisie.

Onverantwoordelijk
Schagen snapt ook niets van de handelwijze van de Europese handbalfederatie EHF. "Ik speel in de Bundesliga, wordt twee keer per week getest en we doen alles heel voorzichtig. De bond laat nu spelers door heel Europa reizen om toch zoveel mogelijk kwalificatiewedstrijden te spelen. De kans is groot dat spelers besmet raken en het virus straks meenemen naar hun clubs. De bond handelt onverantwoordelijk."

Geen keus
Toch vreest Schagen dat Oranje de wedstrijd woensdag in het Topsportcentrum van Almere moet spelen. "We hebben niet veel keus, ook al is deze voorbereiding verre van optimaal. Als we weigeren, dan is de kans groot dat we de wedstrijd verliezen en dat willen we niet. Wij willen wel het EK halen", zegt de 30-jarige Amsterdammer, die al sinds 2009 in Duitsland handbalt en een van de meest ervaren internationals is.

Hij was er ook bij toen het Nederlands team in januari van dit jaar in Noorwegen debuteerde op het EK. "Ik wil graag nog eens zo'n eindronde meemaken, dus wat mij betreft gaan we ervoor."

Niet eenvoudig
De bondscoach hoopt in ieder geval dinsdag zijn spelers bij elkaar te krijgen voor een training, want anders wordt het wel heel lastig. "Turkije zou op papier de makkelijkste tegenstander zijn in de poule, maar dat team is niet zo slecht. Zij zijn al wel de hele week bij elkaar. De ploeg heeft sterke, ervaren spelers, daar winnen wij niet zo eenvoudig van. Het is voor ons zaak er het beste van te maken en de focus op de wedstrijd te richten. We spelen ook nog eens zonder publiek, dus mentaal zal het ook zwaar worden. Maar ik ben al een tijdje bondscoach van deze jongens en weet dat ze altijd 100 procent geven."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen