Overslaan en naar de inhoud gaan

Hand in hand tegen Tihange: 60.000 mensen verwacht

Geplaatst opzondag 18 juni 2017 - 10:56

Nog een week, en dan sluit een enorme menselijke ketting de rij tussen Aken en het Belgische Tihange.

Tienduizenden mensen laten zondag 25 juni zien hoe bezorgd ze zijn over de naar hun mening onveilige situatie rond de kerncentrales in Tihange, en in Doel.

Limburg ontruimen
België telt in totaal zeven kerncentrales. Twee daarvan, de Tihange 2 en de Doel 3, hebben drukvaten die tienduizenden haarscheurtjes bevatten. Zo'n reactorvat moet heel sterk zijn en bestand tegen extreme temperatuurwisselingen. Als zo'n vat talloze scheurtjes telt, bestaat het risico van verbrossing en barsten. "Dan komt het tot een kernsmelting", weet woordvoerder Peer de Rijk van mede-organisator Wise van de mensenketting. "Dan kun je heel Limburg ontruimen."

Subsidie
De zorgen nemen toe omdat onlangs bij een inspectie van een vijfde deel van het reactorvat Tihange 2 nog eens 73 nieuwe scheurtjes werden ontdekt. Veel gemeenten in Zuid-Limburg en in de regio Aken en Heinsberg steunen de actie voor het sluiten van Tihange 2. De provincie Limburg, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Meerssen, Maastricht en Heerlen gaven in totaal zo'n 60.000 euro subsidie aan de actie.

Burgercomités
Niet alleen tienduizenden Limburgers doen mee aan de menselijke ketting. Uit in totaal vijftien steden buiten Limburg rijden bussen naar de actie, vertelt De Rijk. "In Limburg zijn zeven lokale burgercomités hun eigen stad of dorp aan het mobiliseren. Groepen melden zich aan, bedrijven roepen hun werknemers op mee te doen. Het doel van de massale actie is een krachtig signaal af te geven aan de Belgen", aldus De Rijk.

Verkeer
Deelnemers moeten om 14:00 uur komende zondag verzamelen op vooraf vastgestelde punten. Om 14:45 geven ze elkaar de hand, een kwartier lang moet er dan een keten zijn van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange. Rob Hoenen van het Milieufront in Eijsden verwacht zo'n 60.000 deelnemers. Op de route worden talloze verkeersmaatregelen getroffen. "De actie is een enorme logistieke operatie", aldus Hoenen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Distributie jodiumpillen maanden vertraagd
Herstart kernreactor Tihange weer uitgesteld
Herstart Tihange uitgesteld naar eind mei
Motie: ‘Nederlandse inspectie bij incident Tihange’
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen