Overslaan en naar de inhoud gaan

Halve ton wachtgeld voor twee weken Kamerlidmaatschap

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 18:05

Het in opspraak geraakte en daardoor opgestapte D66-kamerlid Sidney Smeets heeft recht op zes maanden wachtgeld.

Die uitkering is 80 procent van het bruto maandsalaris dat een Kamerlid krijgt, een kleine 8500 euro plus vakantiegeld. Voor zijn twee weken Kamerlidmaatschap krijgt de uit Valkenburg afkomstige D66'er dus ongeveer een halve ton mee.

Avances
Smeets stapte donderdag op nadat eerder deze week duidelijk werd dat hij seksuele avances had gemaakt naar minderjarige jongens. Smeets' vorige werkgever, advocatenbureau Spong waar hij als advocaat veel zedenzaken behandelde, liet vrijdag weten dat hij daar niet meer terugkomt.

Lees ook: Ex-kamerlid Sidney Smeets niet terug bij advocatenkantoor

Wachtgeld
Het salaris van Kamerleden wordt, net als bijvoorbeeld bij ministers of wethouders, gedeeltelijk doorbetaald als ze hun baan om welke reden dan ook kwijtraken. Dit wachtgeld bestaat omdat zulke banen tijdelijk zijn, en anders maar weinig mensen bereid zouden zijn hun vaste baan opzij te zetten voor een functie in het openbaar bestuur. De wachtgeldperiode is maximaal drie jaar en twee maanden.

Het eerste jaar is het 80 procent van het salaris, daarna 70 procent.

Gekort
Oorspronkelijk kreeg een opgestapt Kamerlid minimaal twee jaar wachtgeld, maar in 2015 is dat veranderd. Mensen die minder dan drie maanden in het parlement hebben gezeten, krijgen nog maar een half jaar de uitkering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen