Overslaan en naar de inhoud gaan

Halve ton dwangsom na lozing Chemelot zo goed als zeker

Geplaatst opmaandag 26 oktober 2015 - 11:47

Waterschap Roer en Overmaas legt Chemelot zo goed als zeker een dwangsom van 50.000 euro op.

Afgelopen vrijdag werd vanaf het chemische industrieterrein in Geleen opnieuw teveel pyrazool in de Maas geloosd. Dat gebeurde na schoonmaakwerkzaamheden in een fabriek van Sitech, een van de bedrijven op het Chemelot-terrein.

Lees ook: Chemelot loost weer te veel pyrazool op Maas

Methanol
Door die werkzaamheden kwam een grote stroom methanol in de afvalwaterzuiveringsinstallatie terecht. Daardoor konden de micro-organismen die normaalgesproken de pyrazool afbreken hun werk niet meer doen, en bleven de pyrazolen dus in het water zitten.

Meting
"De inschatting is 99 procent dat we de dwangsom gaan opleggen", zegt voorzitter Jan Schrijen van het waterschap tegen L1. "We doen nog een eigen meting en daarna kan de boete worden opgelegd."

Drinkwater
De dwangsom werd ingesteld nadat een tijd geleden langere tijd teveel pyrazool in de Maas terechtkwam. Daardoor kan al maanden geen drinkwater worden gewonnen uit de rivier.

Lees ook: Dwangsom Chemelot tot anderhalf miljoen euro

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Chemelot loost weer teveel pyrazool in Maas
Waterschap besluit maandag over boete voor Chemelot
Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Lozing van pyrazool in Maas onder controle
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen