Overslaan en naar de inhoud gaan

Halve eeuw verpleger: 'Je moet leuke dingen blijven doen'

Geplaatst opzondag 1 augustus 2021 - 20:57

Op de kop af 50 jaar werkt Ben Bakens uit Venray in de verpleging. In die halve eeuw heeft Ben tal van werkzaamheden in de zorg verricht. 

Van leerlingverpleegkundige tot teamleider, zelfs in een kloosterverzorgingstehuis heeft hij gewerkt. De laatste jaren werkt Ben weer, terug naar de basis, als verpleegkundig begeleider in de ambulante zorg.

Veranderingen
Het grootste verschil met 50 jaar geleden is volgens Ben de tijd die er vroeger was voor de patiënten. "Je kon gaan wandelen, uitstapjes doen op vakantie. Dat werk wordt nu door vrijwilligers gedaan en niet door de professionals."

Vrijwilligers
Ben is er niet over te spreken dat zoveel van het werk nu door vrijwilligers wordt gedaan. "Het is ook voor je werkplezier als verpleegkundige, verzorger of wat je ook bent direct aan het bed. Dat je ook die leuke dingen kunt blijven doen. De betaalde mensen lopen de benen onder hun kont uit, die weten vaak 's avonds niet wat ze 's morgens hebben gedaan."

Leukste om te doen
In die 50 jaar heeft hij veel werkzaamheden in de zorg verricht. Op de vraag wat nu het leukste is om te doen moet Bakens even lachen.

"Een gemene vraag, ik heb heel graag leiding gegeven. Ik had nooit gedacht dat ik in de jeugdzorg iets zou gaan doen. Nu ik daar bijna 5 jaar in gewerkt heb spreekt het mij enorm aan. Een aantal dingen zijn heel herkenbaar. Zonder daar al te diep op in te gaan ik ben op sommige punten ervaringsdeskundige, mijn jeugd is niet al te best geweest".

Advies
Het leeftijdsverschil met collega's vind de 68-jarige Bakens een steeds groter probleem worden. "Als je tegenover iemand van 25 jaar zit moet je toch opletten. Je zou die oude rotten uit de praktijk moeten halen en aan een jong iemand moeten koppelen, om die te coachen. Stel de cliënt centraal, ga onbevangen met een cliënt in gesprek, kijk wie er tegenover je zit. Kijk niet naar 'de handicap', maar wie er zit als mens."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen