Overslaan en naar de inhoud gaan

'Halve' bussen en elektrische fietsen voor aspergestekers

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 6:00

Met minder stoelen in touringcars en het uitdelen van elektrische fietsen proberen vervoersbedrijven en uitzendbureaus alle aspergestekers volgens de geldende coronaregels af te leveren op hun werkplek.

Het 1,5 meter-gebod zit bij de aspergebranche tot diep in de vezels en de bedrijfstak bedenkt allerlei slimme manieren om het witte goud van Limburg veilig te oogsten.

Chauffeurs
Zo rijdt Munckhof met aangepaste bussen om dagloners te vervoeren. Om alle passagiers op gepaste afstand te houden, heeft het vervoersbedrijf uit Horst een deel van de stoelen bij een aantal bussen er gewoon uitgehaald. "De eer voor dat idee gaat naar onze chauffeurs", zegt Tom Roefs. Volgens de algemeen directeur van Munckhof is het aantal ritten door de coronacrisis afgenomen en komen daardoor extra handjes vrij. "De chauffeurs hebben de bussen helemaal zelf aangepast. Dat ging prima."

Zitplaatsen
Hoeveel zitplaatsen er overblijven, verschilt per grootte van een voertuig. Bij een doorsnee bus met pakweg vijftig stoelen, blijven er negen over zodat iedere reiziger op 1,5 meter van elkaar zit. Roefs: "We kijken heus niet alleen naar het financiële belang. De veiligheid van ons personeel, de passagiers en opdrachtgevers staat voorop. Als bedrijf met tweeduizend medewerkers zien we het als onze taak om een bijdrage te leveren in de strijd tegen het coronavirus."

Discussie
Volgens hem moesten chauffeurs tot voor kort behalve rijden, ook veel uitleggen aan passagiers. Er was bij het begin van de crisis niet altijd duidelijk welke richtlijnen er voor het personenvervoer van kracht waren. Moesten chauffeurs zitplaatsen aanwijzen? Konden ze zomaar passagiers weigeren?

Verantwoordelijkheid
"Soms is de praktijk weerbarstiger", zegt Roefs. "Dan staan er twaalf mensen te wachten en mogen er maar negen in de bus om de 1,5 meter-regel op te volgen. Die verantwoordelijkheid moet niet bij de chauffeur liggen, maar bij de opdrachtgever. Die moet ervoor zorgen dat het juiste aantal mensen klaar staat voor vervoer." Met de 'halve' bussen is meteen iedere discussie uitgesloten, zegt Roefs. "Er is maar een beperkt aantal plaatsen en daarmee is het voor iedereen duidelijk."

Elektrische fietsen
Niet alleen vervoerders, ook opdrachtgevers zoals arbeidsbemiddelaar OTTO Workforce bedenken creatieve oplossingen. Directeur Frank van Gool: "We hadden als beleid dat iedereen die binnen tien kilometer van zijn werk woont, de fiets neemt. Vanwege de uitbraak van het coronavirus is social distancing nu nodig. We hebben daarom zeshonderd elektrische fietsen gekocht. Daarmee kunnen we de woon-werkafstand uitbreiden tot vijftien kilometer."

Om te voorkomen dat uitzendkrachten te dicht op elkaar met de auto naar het werk gaan, is ook het wagenpark opgeschaald. "Waar nodig, zullen we gefaseerd blijven opschakelen", aldus Van Gool.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen