Overslaan en naar de inhoud gaan

Half miljoen voor therapie bij borstkanker

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 11:31

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht gaan onderzoeken of cognitieve gedragstherapie kan helpen bij aanhoudende pijn na de behandeling van borstkanker.

Om het probleem aan te pakken heeft het Maastrichtse onderzoeksteam ruim een half miljoen euro subsidie ontvangen van KWF Kankerbestrijding/Pink Ribbon en de European Society of Anesthesiology (ESA).

Blijvende pijnklachten
Op dit moment zijn er nauwelijks nog effectieve behandelmethoden om de chronische pijn na een behandeling voor borstkanker te verminderen. Volgens de onderzoekers is uit eerder onderzoek gekomen dat veel angst voor de behandeling en het hebben van sterke negatieve gedachten over pijn de kans op blijvende pijnklachten verhogen.

Veerkracht
Om kwetsbare patiënten mentaal beter voor te bereiden op de operatie, krijgen ze online cognitieve gedragstherapie om zo hun veerkracht te versterken. Het online programma wordt gecombineerd met individuele (online) begeleiding door een onco-psycholoog.

Jaarlijks krijgen zo'n 12.000 vrouwen borstkanker. Door ontwikkelingen de laatste jaren is de vijfjaarsoverleving bij borstkanker inmiddels ongeveer 90 procent. Chronische pijn na de behandeling komt bij zo'n 40 procent van de patiënten voor.

Het ziekenhuis laat weten dat alle patiënten die een operatie voor borstkanker ondergaan vanaf januari 2021 in aanmerking voor deelname.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen