Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers namen UM in oktober al onder vuur'

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 11:27

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is vorig jaar oktober al begonnen.

Dat melden bronnen aan Observant, het onafhankelijke weekblad van de universiteit.

Gijzelsoftware
De computersystemen van de Universiteit Maastricht werden vlak voor kerst lamgelegd door de cyberaanval. De makers van de ransomware Clop vergrendelden een aantal systemen en eisten losgeld. De universiteit besloot daarop alle systemen offline te halen.

Volgens de Observant werd in oktober de eerste computer van de UM al geïnfecteerd.

Lees ook: UM wapent zich met nieuwe software tegen cyberhacks

Een woordvoerder van de universiteit wil niet reageren. "We geven op 5 februari antwoord, tijdens een speciale bijeenkomst", zegt hij tegen het weekblad.

Utrecht
Niet alleen de UM werd in oktober belaagd door hackers. Ook de Universiteit Utrecht werd aangevallen. In tegenstelling tot de Limburgse universiteit konden ze de cyberaanval in de Domstad wel voorkomen.

Lees ook: Inspectie onderzoekt Universiteit Maastricht na cyberaanval

Bijna hersteld
De UM heeft nieuwe software in gebruik genomen om cyberhacks in de toekomst te voorkomen. Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Debat
De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de UM. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen