Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers namen UM in oktober al onder vuur'

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 11:27

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is vorig jaar oktober al begonnen.

Dat melden bronnen aan Observant, het onafhankelijke weekblad van de universiteit.

Gijzelsoftware
De computersystemen van de Universiteit Maastricht werden vlak voor kerst lamgelegd door de cyberaanval. De makers van de ransomware Clop vergrendelden een aantal systemen en eisten losgeld. De universiteit besloot daarop alle systemen offline te halen.

Volgens de Observant werd in oktober de eerste computer van de UM al geïnfecteerd.

Lees ook: UM wapent zich met nieuwe software tegen cyberhacks

Een woordvoerder van de universiteit wil niet reageren. "We geven op 5 februari antwoord, tijdens een speciale bijeenkomst", zegt hij tegen het weekblad.

Utrecht
Niet alleen de UM werd in oktober belaagd door hackers. Ook de Universiteit Utrecht werd aangevallen. In tegenstelling tot de Limburgse universiteit konden ze de cyberaanval in de Domstad wel voorkomen.

Lees ook: Inspectie onderzoekt Universiteit Maastricht na cyberaanval

Bijna hersteld
De UM heeft nieuwe software in gebruik genomen om cyberhacks in de toekomst te voorkomen. Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Debat
De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de UM. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen