Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hackers namen UM in oktober al onder vuur'

Geplaatst opdinsdag 28 januari 2020 - 11:27

De cyberaanval op de Universiteit Maastricht is vorig jaar oktober al begonnen.

Dat melden bronnen aan Observant, het onafhankelijke weekblad van de universiteit.

Gijzelsoftware
De computersystemen van de Universiteit Maastricht werden vlak voor kerst lamgelegd door de cyberaanval. De makers van de ransomware Clop vergrendelden een aantal systemen en eisten losgeld. De universiteit besloot daarop alle systemen offline te halen.

Volgens de Observant werd in oktober de eerste computer van de UM al geïnfecteerd.

Lees ook: UM wapent zich met nieuwe software tegen cyberhacks

Een woordvoerder van de universiteit wil niet reageren. "We geven op 5 februari antwoord, tijdens een speciale bijeenkomst", zegt hij tegen het weekblad.

Utrecht
Niet alleen de UM werd in oktober belaagd door hackers. Ook de Universiteit Utrecht werd aangevallen. In tegenstelling tot de Limburgse universiteit konden ze de cyberaanval in de Domstad wel voorkomen.

Lees ook: Inspectie onderzoekt Universiteit Maastricht na cyberaanval

Bijna hersteld
De UM heeft nieuwe software in gebruik genomen om cyberhacks in de toekomst te voorkomen. Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Debat
De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de recente cyberaanval op de UM. Dat gebeurt op initiatief van Tweede Kamerlid Dennis Wiersma (VVD).

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen