Overslaan en naar de inhoud gaan

Haagse contacten en Limburg-kennis van belang voor deputés

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 12:59

Een evenwichtige portefeuilleverdeling, Haagse contacten en kennis van de Limburgse cultuur en samenleving zijn criteria geweest bij de samenstelling van het nieuwe provinciebestuur. Ook diversiteit en inhoudelijke competenties hebben een rol gespeeld met de keuze van de zes kandidaat-gedeputeerden.

Dat blijkt uit een brief van waarnemend gouverneur Johan Remkes aan het Limburgs Parlement.

Lees ook: Namen nieuwe Limburgse gedeputeerden bekend

Regie
Remkes had zelf de regie in handen genomen nadat de twaalf partijen onderling niet tot de vorming van een nieuw extraparlementair provinciebestuur wisten te komen. In zijn brief maakt Remkes ook de namen en de voorgestelde portefeuilleverdeling bekend. Die is als volgt:

  • Lia Roefs (PvdA): Wonen, Ruimte en Water
  • Madeleine van Toorenburg (CDA): Sociale Agenda, Handhaving en Cultuur
  • Geert Gabriëls (GroenLinks): Natuur, Milieu en Erfgoed
  • Ad Roest (Lokaal-Limburg): Financiën, Bedrijfsvoering en Bestuurlijk Toezicht
  • Stephan Satijn (VVD): Economie, Grondbedrijf en Onderwijs
  • Maarten van Gaans (D66): Energie, Mobiliteit en Europa

Woonplaats
Remkes stelt ook voor om Van Toorenburg voor één jaar een ontheffing te geven voor de verplichting om ook in Limburg te wonen. Zij woont in het Brabantse Rosmalen. Voor Van Gaans wordt die dispensatie gevraagd tot en met 13 augustus omdat hij op dit moment nog niet in Limburg woont, maar dat wel van plan is.

Primeurs
De beoogde samenstelling van het nieuwe provinciebestuur betekent dat GroenLinks en Lokaal-Limburg voor het eerst in de geschiedenis van de provincie een gedeputeerde leveren. Vrijdag wordt het nieuwe provinciebestuur verkozen en geïnstalleerd tijdens een vergadering van het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen