Overslaan en naar de inhoud gaan

Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder Poolse vrouw

Geplaatst opwoensdag 22 november 2017 - 12:23

Een Poolse vrouw (39) krijgt een schadevergoeding van 33.699 euro, nadat een gynaecoloog van het VieCuri-ziekenhuis tegen haar wil in haar baarmoeder verwijderde.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank.

Verzakking baarmoeder
De vrouw kwam in 2013 bij de gynaecoloog van VieCuri terecht met klachten aan haar baarmoeder, die was verzakt sinds de geboorte van haar jongste kind. Dat was op dat moment dertien jaar geleden. De vrouw had tevens pijn tijdens de menstruatie.

Poolse komaf
Omdat de vrouw uit Polen komt, traden een vriendin en de partner van de vrouw op als tolk tijdens de twee consults bij de gynaecoloog. De arts adviseerde een behandelmethode met een pessarium, omdat de verzakking weer zou kunnen terugkeren na een operatie. Daarop zou de vrouw hebben gezegd dat ze toch liever een operatie wilde.

Ongewenst
Die operatie werd op 7 november 2013 uitgevoerd. Na de operatie constateerde de vrouw dat haar baarmoeder was verwijderd, terwijl ze dit niet wilde en de arts haar daar ook niet over zou hebben verteld. Een ernstige vorm van miscommunicatie. Daarvan heeft ze de arts ook op de hoogte gebracht.

Aannames
De rechtbank stelt vast dat 'de informatievoorziening door de gynaecoloog in belangrijke mate gebaseerd is geweest op aannames'. Hij had, zeker vanwege de taalbarrière, extra scherp moeten zijn op de wensen van de cliënt. Zo heeft hij ook niet gevraagd of de vrouw nog een kinderwens had.

Schadevergoeding
Het ziekenhuis moet de vrouw nu een schadevergoeding van 33.699,91 euro betalen. Ze eiste 66.699,91 euro, maar de rechtbank heeft de zaak vergeleken met andere gevallen. 'Uit deze vergelijking van zaken volgt naar het oordeel van de rechtbank dat een immateriële schadevergoeding van 30.000 euro redelijk is.' Daarbovenop komt in dit geval de materiële schade van 3.699,91 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen