Overslaan en naar de inhoud gaan

Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder Poolse vrouw

Geplaatst opwoensdag 22 november 2017 - 12:23

Een Poolse vrouw (39) krijgt een schadevergoeding van 33.699 euro, nadat een gynaecoloog van het VieCuri-ziekenhuis tegen haar wil in haar baarmoeder verwijderde.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank.

Verzakking baarmoeder
De vrouw kwam in 2013 bij de gynaecoloog van VieCuri terecht met klachten aan haar baarmoeder, die was verzakt sinds de geboorte van haar jongste kind. Dat was op dat moment dertien jaar geleden. De vrouw had tevens pijn tijdens de menstruatie.

Poolse komaf
Omdat de vrouw uit Polen komt, traden een vriendin en de partner van de vrouw op als tolk tijdens de twee consults bij de gynaecoloog. De arts adviseerde een behandelmethode met een pessarium, omdat de verzakking weer zou kunnen terugkeren na een operatie. Daarop zou de vrouw hebben gezegd dat ze toch liever een operatie wilde.

Ongewenst
Die operatie werd op 7 november 2013 uitgevoerd. Na de operatie constateerde de vrouw dat haar baarmoeder was verwijderd, terwijl ze dit niet wilde en de arts haar daar ook niet over zou hebben verteld. Een ernstige vorm van miscommunicatie. Daarvan heeft ze de arts ook op de hoogte gebracht.

Aannames
De rechtbank stelt vast dat 'de informatievoorziening door de gynaecoloog in belangrijke mate gebaseerd is geweest op aannames'. Hij had, zeker vanwege de taalbarrière, extra scherp moeten zijn op de wensen van de cliënt. Zo heeft hij ook niet gevraagd of de vrouw nog een kinderwens had.

Schadevergoeding
Het ziekenhuis moet de vrouw nu een schadevergoeding van 33.699,91 euro betalen. Ze eiste 66.699,91 euro, maar de rechtbank heeft de zaak vergeleken met andere gevallen. 'Uit deze vergelijking van zaken volgt naar het oordeel van de rechtbank dat een immateriële schadevergoeding van 30.000 euro redelijk is.' Daarbovenop komt in dit geval de materiële schade van 3.699,91 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen