Overslaan en naar de inhoud gaan

Gynaecoloog verwijderde ongewild baarmoeder Poolse vrouw

Geplaatst opwoensdag 22 november 2017 - 12:23

Een Poolse vrouw (39) krijgt een schadevergoeding van 33.699 euro, nadat een gynaecoloog van het VieCuri-ziekenhuis tegen haar wil in haar baarmoeder verwijderde.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank.

Verzakking baarmoeder
De vrouw kwam in 2013 bij de gynaecoloog van VieCuri terecht met klachten aan haar baarmoeder, die was verzakt sinds de geboorte van haar jongste kind. Dat was op dat moment dertien jaar geleden. De vrouw had tevens pijn tijdens de menstruatie.

Poolse komaf
Omdat de vrouw uit Polen komt, traden een vriendin en de partner van de vrouw op als tolk tijdens de twee consults bij de gynaecoloog. De arts adviseerde een behandelmethode met een pessarium, omdat de verzakking weer zou kunnen terugkeren na een operatie. Daarop zou de vrouw hebben gezegd dat ze toch liever een operatie wilde.

Ongewenst
Die operatie werd op 7 november 2013 uitgevoerd. Na de operatie constateerde de vrouw dat haar baarmoeder was verwijderd, terwijl ze dit niet wilde en de arts haar daar ook niet over zou hebben verteld. Een ernstige vorm van miscommunicatie. Daarvan heeft ze de arts ook op de hoogte gebracht.

Aannames
De rechtbank stelt vast dat 'de informatievoorziening door de gynaecoloog in belangrijke mate gebaseerd is geweest op aannames'. Hij had, zeker vanwege de taalbarrière, extra scherp moeten zijn op de wensen van de cliënt. Zo heeft hij ook niet gevraagd of de vrouw nog een kinderwens had.

Schadevergoeding
Het ziekenhuis moet de vrouw nu een schadevergoeding van 33.699,91 euro betalen. Ze eiste 66.699,91 euro, maar de rechtbank heeft de zaak vergeleken met andere gevallen. 'Uit deze vergelijking van zaken volgt naar het oordeel van de rechtbank dat een immateriële schadevergoeding van 30.000 euro redelijk is.' Daarbovenop komt in dit geval de materiële schade van 3.699,91 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen