Overslaan en naar de inhoud gaan

Guus woont al 52 jaar in Tuindorp: 'Dit is mijn leven'

Geplaatst opdinsdag 26 oktober 2021 - 17:31

De bewoners hebben formeel nog niets gehoord, maar toch is het nieuws dat Tuindorp tegen de vlakte gaat, doorgedrongen in de Heerlense straat. Ze zijn er niet ondersteboven van. "We hebben dit al zo vaak gehoord."

Maandag werd bekend dat de gemeente Heerlen de resterende huizen van de buurt gaat slopen. De overgebleven bewoners moeten verhuizen.

Een leven in Tuindorp
Guus Geysen (65) woont er al 52 jaar. Hij handelt in oude auto's, samen met zijn vrouw, die de administratie doet. Hij betaalt gewoon zijn belastingen en houdt zich netjes aan de regels, zegt hij. "Een paar jaar geleden heb ik nog een hoop oude auto's weggebracht. Toen stonden er wel 300", herinnert Guus zich. Nu staan er misschien nog tien oude auto's die hij opknapt en verkoopt. "Als ik dit niet doe, heb ik niks. En ik moet dan toch al mijn kosten betalen, dus ik moet een beetje blijven sleutelen. Maar dit is gewoon mijn leven."

Lees ook: Definitief einde 'vrijstaat' Tuindorp Heerlen

Video: L1

Oud dossier
Het dossier van de 'vrijstaat' Tuindorp - waar bewoners volledig hun eigen gang gingen - loopt al meer dan 20 jaar. In 1998 kocht de gemeente Heerlen de toen nog 34 woningen met de bedoeling dat de bewoners binnen enkele jaren zouden verhuizen. In 2019 pakte het huidige gemeentebestuur de kwestie opnieuw op. Momenteel staan er nog tien huizen waarvan er zeven bewoond zijn en drie onbewoond. "De woningen verkeren in een abominabele staat. Er is geen toekomst meer op deze plek om te wonen", zegt wethouder Clemens. "Het gebied is verrommeld en vervuild." Tuindorp ontstond in 1968. De bewoners werden er destijds ondergebracht omdat ze 'afwijkend gedrag' vertoonden.

Einde in zicht
Guus Geysen vertrekt liever niet uit Tuindorp, maar vreest dat het deze keer toch gaat gebeuren. Er wordt al jaren over gesproken, maar om de een of andere reden ging de verhuizing voor hem en zijn vrouw steeds niet door. "Ooit hebben ze ons hier weggeduwd, nu moeten ze met iets fatsoenlijks komen", zegt Guus, die dinsdagmiddag zo'n beetje de enige bewoner is in de doodlopende Heerlense straat. "Als mijn vrouw maar tevreden is."

Conflict
Drie andere bewoners hebben een afspraak met hun advocaat omdat ze in conflict liggen met de gemeente over een stuk grond. Het is diezelfde gemeente die nu wil doorpakken en een einde wil maken aan Tuindorp. Veel woningen zijn slecht onderhouden of verkeren in erbarmelijke staat. Bij een van de huizen liggen de dakpannen los op het dak. Guus heeft naar eigen zeggen zijn woning altijd prima onderhouden. "We huren dit, maar mijn huis is prima in orde. Ik zou eigenlijk niet weg willen, maar als het moet, dan moet het maar."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen