Overslaan en naar de inhoud gaan

Gün wil einde seizoen, geen degradanten, wel promovendi

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 16:30

Fortuna Sittard-eigenaar Isitan Gün pleit voor het nietig verklaren van het huidige voetbalseizoen.

Dat schrijft de Turk, tevens econoom, woensdag in een persoonlijk blog. In dat geval zou zijn club play-offs bespaard blijven.

Rutte
Gün gaat daarmee in op de persconferentie van premier Mark Rutte. Die benadrukte dinsdagavond dat vóór 1 juni alle evenementen vanwege de coronacrisis verboden zijn, en dat dat ook geldt voor het betaald voetbal. Ook wedstrijden zonder publiek zijn in die periode uitgesloten, zo maakte de premier duidelijk.

Financieel
De Fortuna-eigenaar voelt niets voor pogingen om het seizoen alsnog uit te laten spelen. Het alsnog spelen van wedstrijden is vooral financieel aantrekkelijk. "Dat klinkt misschien logisch", aldus Gün, die echter over de zomer heen wil kijken. "Het heeft geen zin om een seizoen te redden als dat ten koste gaat van het volgende seizoen." Prioriteit moet volgens hem zijn dat het nieuwe seizoen op de oorspronkelijke datum afgetrapt kan worden.

Twee promovendi
Daarvoor is het belangrijk dat het huidige seizoen wordt afgevlagd zonder kampioen en degradanten. Wel pleit Gün voor een eenmalige Eredivisie met twintig teams, waarbij de huidige nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie zouden promoveren. Cambuur en De Graafschap zouden met hun huidige klassering aan het eind van een 'normaal' seizoen ook rechtstreeks promoveren.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Geen play-offs
Gün wil de nacompetitie schrappen. Normaal gesproken worden er play-offs gespeeld voor Europese tickets en promotie/degradatie, maar die hoeven volgens Gün niet meer gespeeld te worden. Toevallig of niet: Fortuna Sittard zou volgens de huidige rangschikking als nummer zestien van de Eredivisie play-offs moeten spelen om lijfsbehoud in de Eredivisie veilig te stellen, maar van die play-offs wil de clubeigenaar dus af.

UEFA
De UEFA stelt er alles voor in het werk dat de nationale competities alsnog worden afgesloten. De Europese voetbalbond laat de eis los dat alle seizoenen op 30 juni afgelopen moeten zijn. De eredivisie, eerste divisie en alle buitenlandse competities krijgen tot 3 augustus de tijd. De UEFA heeft de kalender zo veel als mogelijk vrijgemaakt voor alle nationale competities. Resterende duels in de Champions League en Europa League zijn uitgesteld, net als interlands.

KNVB
De KNVB laat weten dat de competities in de tweede helft van juni moeten worden hervat. Zo kan de gestelde datum van 3 augustus worden gehaald.

Schade
Op dit moment zouden er - los van de play-offs - nog acht speelrondes in de Eredivisie en negen in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld moeten worden. De financiële schade is groot, somt Gün op. Clubs lopen volgens hem 31 miljoen euro aan wedstrijdinkomsten mis, uitzendgerichtigden zien mogelijk 23 miljoen euro in rook opgaan en sponsoren grijpen collectief naast zo'n 60 miljoen euro.

Uitzendgerechtigden
Gün vindt dat de clubs hun verlies zelf moeten dragen. Daarnaast stelt hij voor dat de uitzendgerechtigden niet de volledige 23, maar slechts 17 miljoen euro claimen bij clubs. Dat geld moet verspreid over vier jaar bij de uitzendgerechtigden 'binnenkomen', door in de komende seizoenen zelf minder geld over te maken naar de clubs.

Noodfonds
Ook sponsoren zouden volgens Gün zo'n 25 procent van de schadepost moeten laten voor wat het is, en op het resterend bedrag - zo'n 45 miljoen euro - aanspraak kunnen maken via een noodfonds. De club moeten zich vervolgens met constructies in nieuwe sponsordeals eraan commiteren dat de eigen sponsoren de misgelopen inkomsten alsnog ontvangen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen