Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpener stuurt oudste speciaalbier met pensioen

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 10:13

Het zo ongeveer oudste speciaalbier van Nederland gaat na 65 jaar met pensioen.

De bierbrouwerij in Gulpen is gestopt met Dort, een speciaalbier dat daar sinds 1953 werd gebrouwen.

Pils
Het was het eerste speciaalbier van Gulpener, dat net zoals vrijwel elke andere brouwer in die tijd alleen pils produceerde. Volgens de brouwerij is er tegenwoordig te weinig vraag naar het amberkleurige biertje. Daarnaast is het gamma aan speciaalbieren van de Limburgse brouwerij inmiddels zo groot dat er in de brouwketels geen plaats meer is voor de Dort.

Arbeiders
Het afgeschreven speciaalbier is een Limburgse variant op het Duitse Dortmunder-bier. Dat is wat minder bitter dan pils, maar heeft met 7 procent een wat hoger alcoholpercentage. Dat laatste is bedoeld om het bier wat langer houdbaar te maken, omdat het ook voor de export was bedoeld en bij sommige Duitse brouwerijen ook als 'export' bekendstaat. Dortmunder gold lange tijd als het bier van de arbeiders in het Ruhrgebiet, maar inmiddels drinken die ook liever een pilsje.

Seizoensbier
Het afscheid van het Dort is overigens nog niet onherroepelijk. De brouwerij houdt de mogelijkheid open om het speciaalbier nog in kleine oplagen als seizoens-speciaalbier te gaan maken, als er voldoende animo voor is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen