Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpener stuurt oudste speciaalbier met pensioen

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 10:13

Het zo ongeveer oudste speciaalbier van Nederland gaat na 65 jaar met pensioen.

De bierbrouwerij in Gulpen is gestopt met Dort, een speciaalbier dat daar sinds 1953 werd gebrouwen.

Pils
Het was het eerste speciaalbier van Gulpener, dat net zoals vrijwel elke andere brouwer in die tijd alleen pils produceerde. Volgens de brouwerij is er tegenwoordig te weinig vraag naar het amberkleurige biertje. Daarnaast is het gamma aan speciaalbieren van de Limburgse brouwerij inmiddels zo groot dat er in de brouwketels geen plaats meer is voor de Dort.

Arbeiders
Het afgeschreven speciaalbier is een Limburgse variant op het Duitse Dortmunder-bier. Dat is wat minder bitter dan pils, maar heeft met 7 procent een wat hoger alcoholpercentage. Dat laatste is bedoeld om het bier wat langer houdbaar te maken, omdat het ook voor de export was bedoeld en bij sommige Duitse brouwerijen ook als 'export' bekendstaat. Dortmunder gold lange tijd als het bier van de arbeiders in het Ruhrgebiet, maar inmiddels drinken die ook liever een pilsje.

Seizoensbier
Het afscheid van het Dort is overigens nog niet onherroepelijk. De brouwerij houdt de mogelijkheid open om het speciaalbier nog in kleine oplagen als seizoens-speciaalbier te gaan maken, als er voldoende animo voor is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen