Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpener stuurt oudste speciaalbier met pensioen

Geplaatst opdinsdag 12 juni 2018 - 10:13

Het zo ongeveer oudste speciaalbier van Nederland gaat na 65 jaar met pensioen.

De bierbrouwerij in Gulpen is gestopt met Dort, een speciaalbier dat daar sinds 1953 werd gebrouwen.

Pils
Het was het eerste speciaalbier van Gulpener, dat net zoals vrijwel elke andere brouwer in die tijd alleen pils produceerde. Volgens de brouwerij is er tegenwoordig te weinig vraag naar het amberkleurige biertje. Daarnaast is het gamma aan speciaalbieren van de Limburgse brouwerij inmiddels zo groot dat er in de brouwketels geen plaats meer is voor de Dort.

Arbeiders
Het afgeschreven speciaalbier is een Limburgse variant op het Duitse Dortmunder-bier. Dat is wat minder bitter dan pils, maar heeft met 7 procent een wat hoger alcoholpercentage. Dat laatste is bedoeld om het bier wat langer houdbaar te maken, omdat het ook voor de export was bedoeld en bij sommige Duitse brouwerijen ook als 'export' bekendstaat. Dortmunder gold lange tijd als het bier van de arbeiders in het Ruhrgebiet, maar inmiddels drinken die ook liever een pilsje.

Seizoensbier
Het afscheid van het Dort is overigens nog niet onherroepelijk. De brouwerij houdt de mogelijkheid open om het speciaalbier nog in kleine oplagen als seizoens-speciaalbier te gaan maken, als er voldoende animo voor is.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen