Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpenaar ontwikkelt glas speciaal voor bierproeverijen

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2016 - 6:27

Na jaren puzzelen en nadenken heeft André Köppen van het Gulpener Bierhuys een nieuw glas voor het proeven van bier ontwikkeld: de AnDer 1.0.

Er was geen echt goed glas om bier te proeven, constateerde André Köppen, bierkenner en gastheer in het proeflokaal van brouwerij Gulpener in Gulpen.

Merkglazen
Elk zichzelf respecterend speciaalbiertje heeft zijn eigen glas. "Bij al die merkglazen gaat het vooral om emotie en herkenning, minder om de pure smaak", vindt Köppen. Bij gebrek aan een echt bierproefglas wordt bij bierproeverijen vaak een speciaal wijnglas gebruikt.

Proeverij
Om bier - van welk merk dan ook - goed te kunnen beoordelen, moet elk detail optimaal tot zijn recht komen, legt Köppen uit. De smaak, uiteraard, maar ook de kleur, de geur en het schuim. Köppen testte talloze glazen, maar niet één voldeed aan zijn kritische eisen. Dus besloot hij zelf maar een neutraal bierproefglas te gaan ontwikkelen.

AnDer 1.0
Samen met zijn vriend en collega-bierspecialist Derek Walsh ontwierp hij een ruim bierglas met onderin extra veel volume en een smalle bovenkant, zodat bier zich in dat bolle glas volledig kan ontplooien. Voor de productie van het nieuwe glas zocht het duo contact met Royal Leerdam, de glasfabriek die vooral naam heeft gemaakt met de productie van wijnglazen. Het heeft uiteindelijk geleid tot een specifiek bierproefglas: de AnDer 1.0.

Köppen en Walsh presenteren hun glas deze week op de vakbeurs Horecava in Amsterdam.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gulpener stuurt oudste speciaalbier met pensioen
Scheidend directeur Gulpener brouwerij geridderd
Provincie steekt ton in bierbrouwerij Gulpen
Gulpener krijgt belevingscentrum met biertuin
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen