Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpen-Wittem wil hondenbelasting afschaffen

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 16:51

De nieuwe coalitie van de lokale partijen PRO en Balans in Gulpen-Wittem wil de hondenbelasting afschaffen.

De haalbaarheid hiervan moet nog wel onderzocht worden. De afschaffing is niet de enige opvallende maatregel in het coalitieprogramma dat de titel 'Buiten de gebaande paden' heeft.

Benaderbaar
Economische groei is voor de nieuwe coalitie van de lokale partijen PRO en Balans in Gulpen-Wittem niet langer doorslaggevend bij het maken van politieke keuzes.

Bestuurders zouden ook meer rekening moeten houden met wat er leeft onder inwoners. Ze moeten benaderbaar zijn en in direct contact staan met mensen. Volgens PRO en Balans is dat een radicale breuk met het tot nu toe gevoerde beleid. 'Het wordt tijd meer aandacht te geven aan kleinschaligheid en de leefbaarheid in de kernen', zo staat beschreven.

Lees ook: Nieuwkomer PRO zet coalitie te kijk in Gulpen-Wittem

Duurzaamheid
In het coalitieakkoord heeft ook duurzaamheid een prominente plaats. Zo komt er in het gemeentehuis een ‘Groenloket’. Daar kunnen inwoners met groene plannen terecht. En samen met Vaals en Eijsden-Margraten wil het nieuwe gemeentebestuur komen tot een Heuvelland Duurzame Ondernemersprijs.

Intensieve veehouderij
Andere opvallende punten zijn geen intensieve veehouderij in Gulpen-Wittem en een nieuw gemeentelijk waterplan in samenwerking met het Waterschap Limburg.

Onduidelijk is of de geplande aanpassing van de loop van de Gulp daar nog deel van uitmaakt. De eerste fase van de herinrichting van het centrum gaat in ieder geval wel door. Voordat er een besluit valt over het Agro Leisure Park in Nijswiller komt er eerst nog een uitgebreide informatieronde voor de inwoners van Nijswiller en de ondernemers uit de omliggende dorpen die dalende omzet vrezen.

Het plan waar al jaren over wordt gesproken, bestaat uit een melkfabriek en kaasmakerij, een kleine supermarkt met streekproducten en een hotel met een gemeenschapsruimte voor de inwoners van Nijswiller.

Tegenhouden
De coalitie van PRO en Balans heeft ook afgesproken achter de acties voor de sluiting van de kerncentrale in Tihange te staan. Ook willen ze proberen de eventuele komst van een zinkmijn in het nabijgelegen Waalse Plombières tegen te houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen