Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpen-Wittem maakt geen huizen vrij voor asielzoekers

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 7:25

Gulpen-Wittem maakt voorlopig geen extra woningen vrij voor vluchtelingen.

Een motie van oppositiepartij Groen- Links om op korte termijn met een actieplan te komen, heeft het donderdagavond niet gehaald.

Groot tekort
Volgens GroenLinks-raadslid Jack Cremers is er in het Heuvelland een groot tekort aan sociale woningen. De druk op de woningmarkt wordt door de toestroom aan asielzoekers alleen maar groter. Daardoor vist ook 'onze eigen jeugd' achter het net. Cremers pleit voor een verruiming van het aanbod aan sociale woningen.

Voorbeeld
Een meerderheid van de raad ziet daar niets in. Roel Ronken van de fractie Franssen noemt de motie 'sympathiek, maar niet reëel'. Hij vindt bovendien dat Gulpen- Wittem met zijn eigen asielzoekerscentrum al voldoende doet: "Op dat punt kunnen veel gemeenten aan ons een voorbeeld nemen."

Heuvelland
Ook de andere gemeenten in het Heuvelland zijn terughoudend als het gaat om extra woonruimte voor asielzoekers. Eijsden-Margraten onderzoekt dat nog, laat de gemeente weten, maar heeft nog geen concrete voorstellen. Valkenburg aan de Geul heeft de minister eerder laten weten dat er geen gebouwen zijn voor de opvang van minimaal vierhonderd asielzoekers. Nu de minister die norm heeft verlaagd, wordt daar opnieuw naar gekeken, volgens de gemeente. Sociale woningen zijn niet beschikbaar.

Woonruimte
In Meerssen heeft de raad onlangs schoorvoetend een motie van oppositiepartij Kijk aangenomen waarin de gemeente uitspreekt dat zij openstaat voor 'kleinschalige opvang van asielzoekers' als de minister daar nadrukkelijk om vraagt. Maastricht zoekt met spoed woningen voor statushouders die nu in het asielzoekerscentrum in Limmel verblijven. Honderd vluchtelingen krijgen daar binnen enkele weken eigen woonruimte, heeft wethouder Gerdo van Grootheest toegezegd aan de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meerssen en Valkenburg onderzoeken samenwerking
Maastricht en Heuvelland-gemeenten hebben financiën op orde
Woningbouw Wijk Huis
Meerssen voldoet aan taakstelling huisvesting statushouders
Zuid-Limburgse gemeenten verbieden happy hour in cafés
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen