Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Gulpen-Wittem maakt geen huizen vrij voor asielzoekers

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 7:25

Gulpen-Wittem maakt voorlopig geen extra woningen vrij voor vluchtelingen.

Een motie van oppositiepartij Groen- Links om op korte termijn met een actieplan te komen, heeft het donderdagavond niet gehaald.

Groot tekort
Volgens GroenLinks-raadslid Jack Cremers is er in het Heuvelland een groot tekort aan sociale woningen. De druk op de woningmarkt wordt door de toestroom aan asielzoekers alleen maar groter. Daardoor vist ook 'onze eigen jeugd' achter het net. Cremers pleit voor een verruiming van het aanbod aan sociale woningen.

Voorbeeld
Een meerderheid van de raad ziet daar niets in. Roel Ronken van de fractie Franssen noemt de motie 'sympathiek, maar niet reëel'. Hij vindt bovendien dat Gulpen- Wittem met zijn eigen asielzoekerscentrum al voldoende doet: "Op dat punt kunnen veel gemeenten aan ons een voorbeeld nemen."

Heuvelland
Ook de andere gemeenten in het Heuvelland zijn terughoudend als het gaat om extra woonruimte voor asielzoekers. Eijsden-Margraten onderzoekt dat nog, laat de gemeente weten, maar heeft nog geen concrete voorstellen. Valkenburg aan de Geul heeft de minister eerder laten weten dat er geen gebouwen zijn voor de opvang van minimaal vierhonderd asielzoekers. Nu de minister die norm heeft verlaagd, wordt daar opnieuw naar gekeken, volgens de gemeente. Sociale woningen zijn niet beschikbaar.

Woonruimte
In Meerssen heeft de raad onlangs schoorvoetend een motie van oppositiepartij Kijk aangenomen waarin de gemeente uitspreekt dat zij openstaat voor 'kleinschalige opvang van asielzoekers' als de minister daar nadrukkelijk om vraagt. Maastricht zoekt met spoed woningen voor statushouders die nu in het asielzoekerscentrum in Limmel verblijven. Honderd vluchtelingen krijgen daar binnen enkele weken eigen woonruimte, heeft wethouder Gerdo van Grootheest toegezegd aan de gemeenteraad.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meerssen en Valkenburg onderzoeken samenwerking
Maastricht en Heuvelland-gemeenten hebben financiën op orde
Woningbouw Wijk Huis
Meerssen voldoet aan taakstelling huisvesting statushouders
Zuid-Limburgse gemeenten verbieden happy hour in cafés
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen