Overslaan en naar de inhoud gaan

Gulpen-Wittem maakt geen huizen vrij voor asielzoekers

Geplaatst opvrijdag 16 oktober 2015 - 7:25

Gulpen-Wittem maakt voorlopig geen extra woningen vrij voor vluchtelingen.

Een motie van oppositiepartij Groen- Links om op korte termijn met een actieplan te komen, heeft het donderdagavond niet gehaald.

Groot tekort
Volgens GroenLinks-raadslid Jack Cremers is er in het Heuvelland een groot tekort aan sociale woningen. De druk op de woningmarkt wordt door de toestroom aan asielzoekers alleen maar groter. Daardoor vist ook 'onze eigen jeugd' achter het net. Cremers pleit voor een verruiming van het aanbod aan sociale woningen.

Voorbeeld
Een meerderheid van de raad ziet daar niets in. Roel Ronken van de fractie Franssen noemt de motie 'sympathiek, maar niet reëel'. Hij vindt bovendien dat Gulpen- Wittem met zijn eigen asielzoekerscentrum al voldoende doet: "Op dat punt kunnen veel gemeenten aan ons een voorbeeld nemen."

Heuvelland
Ook de andere gemeenten in het Heuvelland zijn terughoudend als het gaat om extra woonruimte voor asielzoekers. Eijsden-Margraten onderzoekt dat nog, laat de gemeente weten, maar heeft nog geen concrete voorstellen. Valkenburg aan de Geul heeft de minister eerder laten weten dat er geen gebouwen zijn voor de opvang van minimaal vierhonderd asielzoekers. Nu de minister die norm heeft verlaagd, wordt daar opnieuw naar gekeken, volgens de gemeente. Sociale woningen zijn niet beschikbaar.

Woonruimte
In Meerssen heeft de raad onlangs schoorvoetend een motie van oppositiepartij Kijk aangenomen waarin de gemeente uitspreekt dat zij openstaat voor 'kleinschalige opvang van asielzoekers' als de minister daar nadrukkelijk om vraagt. Maastricht zoekt met spoed woningen voor statushouders die nu in het asielzoekerscentrum in Limmel verblijven. Honderd vluchtelingen krijgen daar binnen enkele weken eigen woonruimte, heeft wethouder Gerdo van Grootheest toegezegd aan de gemeenteraad.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Meerssen en Valkenburg onderzoeken samenwerking
Maastricht en Heuvelland-gemeenten hebben financiën op orde
Woningbouw Wijk Huis
Meerssen voldoet aan taakstelling huisvesting statushouders
Zuid-Limburgse gemeenten verbieden happy hour in cafés
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen